Mamaliga este o mancare traditionala, foarte iubita de romanii de pretutindeni si nu numai. Acest preparat se consuma intr-o diversitate de combinatii, care mai de care mai apetisante. Poti face o mamaliga mai moale, mai consistenta, mai cremoasa si poti pune in ea diverse alimente pentru a-i adauga un plus de savoare. Este foarte buna cu sarmale, peste, tocanita, varza calita sau se poate consuma doar alaturi de branza si smantana.

Mamaliga este facuta din porumb si ocupa un loc important chiar si in cele mai luxoase restaurante. Chiar daca in trecut era consumata doar de tarani, astazi  retetele s-au diversificat atat de mult incat este apreciata chiar si de catre cei mai exigenti consumatori.Se face simplu si rapid si se consuma atat calda, cat si rece. In apa in care fierbe mamaliga, se adauga putina sare si se amesteca continuu cu o lingura de lemn.

In restaurante, poti gasi diverse preparate de mamaliga cu tochitura, saramura de peste sau tocanite. Bulzul este o mancare traditionala ce consta intr-o bila de mamaliga umpluta cu branza care se prajeste si se serveste cu oua sau carne. Iata 2 retete apetisante din care poti sa te inspiri :

Mamaliga cu branza si ou la cuptor

Ingrediente : 2 linguri de unt nesarat, 1 cana de malai, ½ lingurita de sare de mare, 1 cana de lapte, 300 g cana de branza la alegere, 200 g de carnati proaspeti sau afumati, 200 g spanac, 8 oua, 150 g parmezan ras, piper negru macinat

Mod de preparare : Pentru inceput, se incalzeste cuptorul la 200 de grade si se unge cu unt o tava de iena de preferat. Separat se pune apa la fiert cu sare pentru mamaliga. Se incorporeaza malaiul cazut in ploaie amestecand constant pana cand apar bule si incepe sa se desprinda de oala.

Adauga apoi laptele, untul si branza si amesteca pana obtii o mamaliga cremoasa. Intinde mamaliga in tava, apoi pune un strat de carne si verdeturi la alegere. Cu ajutorul unei linguri fa cateva gauri in mamaliga si sparge ouale inauntru, presara deasupra parmezan si pune totul la cuptor pentru maxim un sfert de ora. Presara piper negru si busuioc si serveste cat este cald.

Mamaliga cu branza si ou la cuptor

Ingrediente : 250 g malai, 500 ml lapte, 500 ml apa, 4 oua, 50 g unt, 200 g telemea sare, 200 g smantana.

Mod de preparare : Aceasta reteta este foarte gustoasa chiar daca nu contine nici un fel de carne. Se pune apa si laptele la fiert, iar cand incepe sa clocoteste se adauga malaiul pe ran si se amesteca continuu. Unge o tava cu unt pune mamaliga in strat subtire, si deasupra rade branza si adauga unt cubulete.

In ultimul strat de mamaliga pune ouale care o sa se patrunda foarte bine la cuptor. Se lasa pentru 15 minute la 200 de grade iar cand ouale sunt gata si untul s-a topit se da deoparte. Se serveste calda cu smantana deasupra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here