Sarbatorile ne aduc bucurie, caldura inimii si, bineinteles, mancare delicioasa. Este timpul cand ne strangem cu familia si prietenii pentru a celebra impreuna si pentru a savura preparatele traditionale ale acestui sezon festiv. In acest articol, vom explora o serie de retete culinare de Sarbatori care vor aduce aroma si gustul inconfundabil al traditiei in casele noastre.

Sarmale cu carene de porc si varza murata

Ingrediente:

1 varza murata mare
500g carne de carne tocata porc
1 ceapa mare tocata marunt
200g orez
2 linguri pasta de rosii
1 lingura ulei de masline
1 lingurita piper negru
1/2 lingurita boia de ardei dulce
Frunze de dafin pentru aroma
Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

  • Desfaceti frunzele de varza murata si clatiti-le bine sub jet de apa rece. Daca sunt prea sarate, le puteti lasa la desalare pentru cateva ore in apa rece.
  • Caliti ceapa tocata in ulei de masline pana devine aurie.
  • Adaugati carnea de porc tocata si rumeniti-o pana devine maro. Condimentati cu sare, piper negru si boia de ardei dulce.
  • Spalati orezul si adaugati-l in tigaie impreuna cu pasta de rosii. Amestecati bine si adaugati putina apa pentru a fierbe orezul.
  • Luati fiecare frunza de varza murata si puneti o lingura din amestecul de carne si orez. Rulati frunza astfel incat sa obtineti o sarma. Repetati pana terminati toate frunzele.
  • Asezati frunzele rulate intr-o oala mare, adaugati frunzele de dafin pentru aroma si turnati apa cat sa le acopere.
  • Fierbeti sarmalele la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore sau pana cand sunt moi si gustul este delicios.
  • Serviti-le calde, alaturi de smantana si ardei iute.

Cozonac – Deliciul Dulce al Sarbatorilor

Ingrediente:

1 kg faina
200 g unt
200 ml lapte cald
150 g zahar
2 plicuri de drojdie uscata
4 oua
Coaja rasa de la o lamaie
Un praf de sare
200 g nuca macinata
3 linguri de cacao
150 g zahar
2 linguri de lapte

Mod de preparare:

  • Incepeti prin pregatirea aluatului. Intr-un bol mare, amestecati drojdia uscata cu laptele cald si o lingura de zahar. Lasati drojdia sa se activeze timp de aproximativ 10 minute sau pana cand incepe sa se formeze spuma.
  • Adaugati restul de zahar, untul topit si ouale in bolul cu drojdie. Amestecati bine toate ingredientele. Adaugati treptat faina si amestecati pana cand obtineti un aluat omogen. La final, adaugati coaja rasa de lamaie si un praf de sare.
  • Acoperiti bolul cu un servet umed si lasati aluatul sa creasca timp de aproximativ 1-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul. In timp ce aluatul creste, pregatiti umplutura. Amestecati nuca macinata, cacao, zahar si lapte intr-un bol mic.
  • Dupa ce aluatul a crescut, rasturnati-l pe o suprafata presarata cu faina si impartiti-l in doua parti egale.
  • Intindeti fiecare parte intr-un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime.
  • Presarati umplutura de nuca si cacao uniform pe fiecare foaie de aluat.
  • Rulati cu grija fiecare foaie pentru a forma doua cozonaci.
  • Asezati cozonacii in tavi de copt tapetate cu hartie de copt si lasati-i sa creasca timp de inca 30 de minute.
  • Preincalziti cuptorul la 180°C. Coaceti cozonacii timp de aproximativ 30-40 de minute sau pana cand devin aurii.
  • Dupa ce cozonacii sunt gata copti, scoateti-i din cuptor si lasati-i sa se raceasca timp de aproximativ 10-15 minute inainte de a-i taia in felii delicioase si de a-i savura alaturi de cei dragi.

Acestea sunt doar doua dintre retetele culinare de Sarbatori pe care le puteti incerca pentru a aduce traditia si bucuria in casa dumneavoastra. Indiferent de alegerile culinare pe care le faceti, important este sa petreceti timp de calitate cu cei dragi si sa va bucurati de aroma si gustul minunat al acestui sezon festiv. Sarbatori fericite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here