In cadrul unei miscari care se preconizeaza a avea un impact considerabil asupra proprietarilor de imobile din Romania, Guvernul pregateste o serie de modificari ale modului de calcul al taxelor si impozitelor pentru anul viitor. Acest lucru va afecta in special pe cei care detin case si terenuri, in special cele de valoare mare.

Detalii despre noile reglementari fiscale

In prezent, sistemul fiscal romanesc taxeaza proprietatile pe baza suprafetei, dar schimbarile propuse vor aduce un nou criteriu de taxare, bazat pe valoarea de piata a proprietatilor. Acesta este un pas semnificativ care aliniaza Romania mai aproape de practicile din alte state membre ale Uniunii Europene, unde impozitarea se face frecvent pe baza valorii de piata.

Conform surselor de la Antena 3 CNN, Executivul asteapta recomandari de la Banca Mondiala pentru a stabili un prag specific de la care impozitele pentru casele si terenurile mai scumpe vor incepe sa creasca. Aceasta modificare este vazuta ca o modalitate de a echilibra sarcina fiscala si de a asigura ca proprietarii de imobile cu valori mari contribuie proportional la bugetul statului.

Cine va fi afectat?

Estimarile arata ca aproximativ 10% dintre romani, in special cei care detin proprietati de lux sau situate in zone cu cote imobiliare ridicate, vor fi direct afectati de aceasta schimbare. Aceasta inseamna ca o minoritate semnificativa va simti efectul acestor ajustari fiscale in bugetele personale.

Contextul european si necesitatea reformei

Comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana, Romania colecteaza in prezent doar 0,4% din PIB din taxele pe proprietate, in timp ce media europeana este de 2,7%. Aceasta discrepanta subliniaza nevoia de reforma in sistemul fiscal romanesc si arata cat de putin este exploatat acest potential fiscal.

Rata actuala de impozitare, care variaza intre 0,08% si 0,2% din valoarea impozabila a cladirilor, este considerata insuficienta pentru a sustine dezvoltarea infrastructurii si serviciilor publice, motiv pentru care noul model propus ar putea contribui la o distributie mai echitabila a sarcinii fiscale si la cresterea veniturilor statului.

Impactul pe termen lung

Introducerea acestei noi metode de calcul a impozitelor pe proprietate poate avea un impact pozitiv pe termen lung asupra economiei prin stimularea investitiilor in proprietati si modernizarea pietei imobiliare. De asemenea, ar putea ajuta la combaterea speculatiilor imobiliare si la stabilizarea preturilor pe piata locuintelor.

Schimbarea modului de calcul al impozitelor pe proprietati reprezinta un pas major in evolutia fiscalitatii romanesti, care va aduce provocari, dar si beneficii semnificative pentru economia nationala. Proprietarii de imobile sunt sfatuiti sa se informeze in detaliu despre aceste schimbari si sa isi planifice in consecinta finantele personale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here