In primele doua luni ale anului curent, sectorul comertului, intretinerii si repararii autovehiculelor si motocicletelor a inregistrat o crestere notabila, potrivit datelor recent publicate de Institutul National de Statistica (INS). Cu un avans de 3,5% comparativ cu perioada similara din 2023, acest segment al economiei arata semne clare de revigorare, sustinute in mod particular de unele categorii de produse si servicii.

Analiza detaliata a cresterii in sectorul auto si motociclete

Cresterea cifrei de afaceri in acest sector a fost remarcabila in special in comertul cu motociclete, piese si accesorii, care a vazut un salt impresionant de 32,9%. De asemenea, comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule a inregistrat o crestere solida de 13,4%, iar vanzarile de autovehicule au crescut cu 3,6%.

Aceste cifre sugereaza o dinamica pozitiva in preferintele consumatorilor si o posibila extindere a interesului catre mobilitatea pe doua roti, precum si o atentie sporita acordata ingrijirii si personalizarii autovehiculelor.

Contrastul dintre cresterea si scaderile din industrie

Cu toate aceste evolutii pozitive, sectorul a confruntat si cu provocari, in special in domeniul intretinerii si repararii autovehiculelor, unde s-a consemnat o scadere semnificativa de 20,3%. Aceasta scadere ar putea reflecta o serie de factori, inclusiv o posibila amanare a intretinerilor in contextul cresterii costurilor sau alegerea proprietarilor de a investi in piese si accesorii in detrimentul serviciilor de intretinere.

Evolutia pe termen scurt si ajustarile sezoniere

Din perspectiva evolutiei de la luna la luna, februarie 2024 a adus un salt de 6% in comertul cu autovehicule comparativ cu luna februarie a anului 2023. Acest trend ascendent a fost sustinut in principal de cresterea de 17,9% in comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule si de un avans de 17% in comertul cu motociclete si serviciile aferente.

In acelasi timp, segmentul de intretinere si reparare a autovehiculelor a inregistrat o scadere si mai accentuata de 26,5%, ceea ce subliniaza schimbarile in preferintele consumatorilor si potentiala influenta a conditiilor economice asupra deciziilor de cheltuieli.

Dinamica pe termen lung

Analizand cifrele ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea generala in acest sector a fost de 1,6% in primele doua luni comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu o crestere ulterioara de 2,7% inregistrata pana la sfarsitul lunii februarie. Aceasta tendinta indica o adaptare continua a sectorului la schimbarile de pe piata si o capacitate de a raspunde flexibil la cerintele consumatorilor.

Perspectivele sectorului auto si motociclete

Cresterea afacerilor din comertul, intretinerea si repararea autovehiculelor si motocicletelor sugereaza o revitalizare a acestui segment de piata. Cu toate acestea, schimbarile in comportamentul de consum si presiunile economice pot continua sa modeleze traiectoria acestui sector.

Abilitatea intreprinderilor de a naviga prin aceste provocari, combinata cu adaptarea la cerintele si preferintele in schimbare ale consumatorilor, va fi cruciala pentru sustenabilitatea pe termen lung a cresterii in acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here