Masa de Revelion este momentul perfect pentru a te bucura de deserturi delicioase alaturi de cei dragi. Daca vrei sa impresionezi cu deserturile tale, ai venit in locul potrivit. In acest articol, vom prezenta cateva retete de prajituri si torturi care vor face cu siguranta furori la masa de Revelion. Asadar, pune-ti sortul si pregateste-te sa devii maestrul deserturilor pentru aceasta sarbatoare speciala.

Prajitura Alba ca zapada

Aceasta prajitura este numita „Alba ca Zapada” datorita aspectului ei alb si pur. Este un desert rafinat si delicios, potrivit pentru ocazii festive.

Ingrediente:

150 ml ulei
3 oua
150 g zahar
1 plic amoniu stins in 10 ml otet
Un praf de sare
Faina cat cuprinde

Pentru crema:

250 g unt
100 g amidon alimentar
300 ml lapte
Doua oua
150 g zahar
Zeama si coaja de la o lamaie

Mod de preparare:

Se pune laptele (250 ml) intr-o cratita la fiert.
Separat, intr-un bol, se amesteca zaharul, amidonul, ouale si 50 ml lapte rece.
Cand laptele a inceput sa fiarba, se adauga compozitia de mai sus si se amesteca bine pana se ingroasa si fierbe in clocot.
Se ia cratita de pe foc, se pune compozitia intr-un bol. Cand este rece, se spumeaza impreuna cu unt, zeama si coaja de la o lamaie.

Pentru foi:

Intr-un bol adaugam ingredientele: uleiul, zahar, oua, amoniu stins in otet, praf de sare si amestecam pana se dizolva zaharul.
Se adauga treptat faina pana obtinem o compozitie aproape vartoasa, potrivita pentru a fi intinsa.

Aceste foi se coc pe dosul tavii. Luam tava, o ungem cu ulei si, dupa ce am presarat un praf de faina, se intinde foaia. Se indeparteaza marginile si se introduce in cuptorul incalzit. Se lasa la copt circa 10 minute.
Dupa ce coacem toate foile se lasa la racit, dupa preferinta cu foaie de copt intre ele.

Asamblare:

Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de crema.
Se asaza o tava cu o greutate, pentru uniformizare, si se lasa circa 10 minute, apoi se introduce la rece pana a doua zi.
Se pudreaza cu zahar farin si se portioneaza dupa preferinta.
Cozonac cu Cacao, Nuca si Rahat

Cozonacul este un desert traditional de sarbatoare, iar aceasta varianta cu cacao, nuca si rahat il face cu adevarat special.

Ingrediente:

1 kg faina
500 ml lapte
4 galbenusuri
250 g zahar
50 g unt
50 ml ulei
50 g de drojdie proaspata
Coaja de lamaie
Un praf de sare

Pentru umplutura:

3 linguri de cacao
O fiola cu esenta de rom
200 g rahat
200 g nuca macinata

Mod de preparare:

Se prepara un aluat dospit din lapte caldut, drojdie, zahar si putina faina. Se lasa sa creasca la loc cald.
Cand aluatul a crescut suficient, se adauga galbenusurile, untul topit, uleiul, coaja de lamaie si un praf de sare. Se amesteca bine.
Se adauga treptat faina si se framanta un aluat moale, dar care nu se lipeste de maini. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde fiecare parte intr-un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime.
Se amesteca cacaoa cu esenta de rom si se intinde uniform pe primul strat de aluat.
Se presara nuca macinata si bucati de rahat peste aluatul cu cacao.
Se acopera cu cel de-al doilea strat de aluat si se preseaza usor.
Se taie bucati de aluat, se ruleaza si se asaza in tavi. Se lasa la dospit in tavi pana isi dubleaza volumul.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 30-35 de minute sau pana devin aurii.
Dupa coacere, se pudreaza cu zahar pudra.

Tort Diplomat cu Fructe de Padure

Acest tort elegant este perfect pentru o masa festiva si impresioneaza cu siguranta prin aspectul si gustul sau.

Ingrediente:

1 blat de tort alb (cumparat sau facut in casa)
500 g fructe de padure (zmeura, afine, capsuni)
500 ml frisca lichida
200 g iaurt grecesc
100 g zahar pudra
8 g gelatina
2 linguri apa rece
Coaja de la o lamaie
Vanilie

Mod de preparare:

Gelatina se inmoaie in 2 linguri de apa rece si se lasa sa se umfle.
Frisca lichida se bate pana devine putin mai groasa, apoi se adauga zaharul pudra, iaurtul grecesc, coaja de lamaie si vanilia. Se mixeaza pana obtinem o crema omogena.
Gelatina se topeste la foc mic sau in cuptorul cu microunde, apoi se amesteca cu o parte din crema de frisca.
Se toarna crema cu gelatina peste blatul de tort si se asaza fructele de padure deasupra.
Se toarna restul cremei peste fructe si se niveleaza.
Tortul se lasa la frigider cel putin 4 ore sau pana cand crema devine stabila.
Se decoreaza cu fructe de padure proaspete inainte de servire.

Acesta a fost un scurt ghid pentru deserturi delicioase pe care le poti pregati pentru masa de Revelion. Cu siguranta, aceste retete vor aduce un zambet pe fetele celor dragi si vor completa atmosfera festiva a serii. Buon appetito si La Multi Ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here