Atunci cand te indragostesti se elibereaza in corp hormonii fericirii care declanseaza reactii fizice specifice si iti ofera acea stare euforica. Pe langa acest lucru, si la nivelul creierului apar anumite modificari. Stii cand te cuprinde acest elixir al iubirii pentru ca ti se inrosesc obrajii, iti transpira palmele iar inima iti bate intr-un ritm mai rapid.

Premize precum dragostea e oarba sau te face sa simti fluturi in stomac au de fapt o baza stiintifica si se aplica in viata reala. In organism creste semnificativ nivelul unor substante, precum dopamina, adrenalina si norepinefrina atunci cand esti indragostit.

Dopamina creează acele stari de euforie, iar adrenalina instaleaza acele stari de neliniste si de agitatie sporind interesul deosebit fata de o anumita persoana.

In urma scanarilor realizate cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN) arata ca dragostea activeaza centrul placerii din creier. Prin urmare, fluxul sangvin creste in aceasta zona, care este implicata in comportamentele obsesiv-compulsive.

Dragostea scade nivelul de serotonina, ceea ce explica faptul ca ne concentram atentia pe prea putine aspecte, in afara partenerului, mai ales la inceputul relatiei.

Faptul ca dragostea este oarba este o notiune valida, deoarece tindem sa  vedem doar lucrurile pe care dorim sa le vedem cand suntem dragostiti. Persoanele neimplicate sunt de obicei mai rationale si mai obiective atunci cand privesc relatia de dinafara.

Daca simti ca ai fluturi in stomac inseamna ca nivelul de dopamina din creier creste brusc. De aceea apare o emotie puternica, o senzatie placuta atunci cand privesti persoana de care esti indragostita, o dorinta intensa de a fi in preajma acesteia.

O neurotrofina sporeste aceasta euforie si dependenta emotionala. Nivelul de serotonina scade si apare o dorinta intensa. Acest cocktail de substante chimice este motivul pentru care femeile se indragostesc de partenerul de cuplu si invers.

Potrivit expertilor, exista trei faze ale dragostei: dorinta sexuala, atractia si atasamentul. Dorinta sexuala apare datorita hormonilor. Fluxul sangvin catre centrul placerii din creier creste in timpul etapei de atractie. Acest comportament se diminueaza in etapa de atasament, cand organismul dezvolta o toleranta fata de stimulii pentru producerea de placere.

Endorfinele inunda organismul in acest punct al reltției, creand un sentiment de securitate si o stare de bine. Nivelul cortizolului creste brusc cand te indragostesti. Acesta mai este numit si hormonul stresului. Nivelurile mari de cortizol te fac sa te simti mai energizat, de aceea indragostitii nu pot manca normal si nu pot dormi ca de obicei.

Atunci cand te loveste Cupidon te simti plin de energie, pentru ca o parte a creierului care ar trebui sa raspunda la cresterea nivelurilor de hormoni se inchide.

Cercetatorii au descoperit ca in acel moment anumite parți ale creierului se dezactiveaza. Daca nivelul de cortizol creste foarte mult, persoana descopera o multumire si o satisfactie profunda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here