Cactusul de Craciun este o planta de sezon, cu flori roz si senzuale care aduc un aer proaspat sarbatorilor de iarna. Acesta poarta numele oficial de Schlumbergera bridgessii si este foarte apeciat de catre iubitorii de plante.Foarte multi isi doresc sa aiba aceasta floare in casa insa nu stiu cum sa o ingrijeasca in mod eficient. Cactusul de Craciun ocupa un loc de cinste in aceasta perioada rece de iarna de aceea merita sa aflati cateva sfaturi care va ajuta sa il ingrijiti asa cum se cuvine.

Acesta infloreste de două ori pe an, in decembrie si în aprilie, astfel ca este o floare simbolistica atat de Craciun cat si de Paste.Schlumbergera provine din padurea tropicala si iubeste clima umeda. Principalele probleme cu care se confrunta aceasta planta sunt legate de lumina, drenaj si atacul unor ciuperci.

Frunzele ofilite apar atunci cand planta are prea multa lumina sau nu este udata corespunzator. Cactusul de Craciun are nevoie de lumina indirecta si nu ii plac locurile luminate in mod excesiv.  In plus, daca udati floarea cu o cantitate mare de apa pot aparea rapid frunzele uscate.

Acest cactus nu trebuie sa aiba radacinile in apa.Daca vasul in care sta nu dreneaza bine excesul de apa, vor aparea tot mai multe probleme.Prea multa lumina face ca aceasta planta sa aiba tot mai multe frunze lipsite de vitalitate. Un loc umbrit il face sa se simta mult mai bine.

Tine cont de faptul ca trebuie sa folosesti un pamant de calitate, combinat cu o parte nisip, pentru a obtine un drenaj bun.Un sol proaspat va stimula intotdeauna creșterea plantei. Daca planta este mutata intr-un alt vas s-ar putea sa regresese, insa daca continui sa o ingrijesti cu atentie, isi va reveni.

Iata si cateva din bolile provocate de ciuperci care ii fac rau cactusului de Craciun :

  • Putregaiul bazal al tulpinii, care se dezvolta in solul rece si umed si care degradeaza complet floarea.
  • Putregaiul radacinii care ofileste plantele si le omoara.
  • Botrytis blight, sau mucegai gri, care face ca florile si tulpina sa se degradeze. Poti salva planta daca imbunatatesti ventilatia si reduci
  • virusul petei necrotice –cand apar Frunze patate sau ofilite. Poti incerca sa salvezi plantele bolnave daca le muti intr-un alt recipient unde sa pui un amestec proaspat si sa indepartezi zonele afectate.

Iata si cateva sfaturi in plus care va ajuta sa ingrijiti eficient Cactusul de Craciun :

  • mentineti-l la temperaturi de 15-21 grade Celsius, cu niveluri de umiditate medii spre ridicate.
  • cu 6 pana la 8 saptamani inainte de perioada de inflorire, planta trebuie pusa in repaus reducand umiditatea, lumina si temperatura. Mentineti planta pentru 12-14 ore la întuneric, in temperaturi medii de 10-12 grade Celsius. Udati cactusul abia dupa 3 saptamani si expuneti planta la lumina pantru mai mult de 10 ore pe zi. Pentru fertilizare, folositi un ingrasamant bogat in potasiu.

Ingrijiti atent Cactusul de Craciun si bucurati-va din plin de frumusetea acestei flori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here