ONRC: 1.675 de societati cu capital strain au fost infiintate in primul trimestru din 2024
In primele trei luni ale anului 2024, Romania a inregistrat o scadere in numarul societatilor cu capital strain nou infiintate, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si consultate de AGERPRES. Astfel, un numar de 1.675 de societati cu capital strain au fost inregistrate, ceea ce reprezinta o scadere de 7,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023.

Evolutia capitalului social subscris

Desi numarul noilor societati a scazut, capitalul social subscris a inregistrat o crestere semnificativa. In primele trei luni ale anului 2024, capitalul social subscris de noile societati a fost de peste 10,228 milioane de dolari, in crestere cu 48,4% fata de perioada similara din 2023, cand valoarea acestuia era de 6,891 milioane de dolari. Aceasta crestere semnificativa a capitalului social subscris indica un interes crescut pentru investitii mai mari in Romania, in ciuda scaderii numarului de firme nou infiintate.

Performanta lunii martie 2024

In luna martie 2024, au fost inmatriculate 591 de societati cu participare straina, ceea ce reprezinta o scadere de 5,7% fata de aceeasi luna a anului 2023. Totusi, capitalul subscris in aceasta luna a atins valoarea de 4,36 milioane de lei, inregistrand o crestere impresionanta de 228,26% comparativ cu martie 2023. Aceasta reflecta o tendinta de consolidare a investitiilor si o preferinta pentru infiintarea de firme cu capital mai mare.

Domeniile de activitate preferate

Analizand distributia noilor inmatriculari pe domenii de activitate, se observa ca cele mai multe firme au fost inregistrate in sectorul comertului cu ridicata si amanuntul, precum si in repararea auto si moto, acestea reprezentand 29,1% din totalul inmatricularilor. Alte domenii atractive pentru investitori au fost activitatile profesionale, administrative, stiintifice si tehnice (21,66% din total), urmate de sectorul transporturilor, depozitarii si comunicatiilor (16,58%).

Situatia generala la sfarsitul lunii martie 2024

La sfarsitul lunii martie 2024, in Romania existau 252.901 societati cu participare straina la capitalul social. Valoarea totala a capitalului subscris al acestor firme se ridica la peste 70,256 miliarde de dolari. Aceasta cifra reflecta o baza solida de investitii straine in economia romaneasca, sustinand diverse sectoare economice si contribuind la dezvoltarea acestora.

Investitorii straini majoritari

Italia continua sa fie tara cu cel mai mare numar de societati cu participare straina in Romania, cu un total de 52.981 de firme si un capital subscris de 3,361 miliarde de dolari. Pe de alta parte, firmele olandeze detin cea mai mare valoare a capitalului social, cu 13,063 miliarde de dolari investite in 6.134 de societati. Aceste date evidentiaza rolul important al investitorilor italieni si olandezi in economia romaneasca.

Implicatii economice si viitoare tendinte

Scaderea numarului de noi inmatriculari de societati cu capital strain in primele trei luni ale anului 2024 poate fi privita ca un semnal de precautie in randul investitorilor straini, insa cresterea substantiala a capitalului social subscris sugereaza ca investitiile sunt mai consistente si bine planificate. Aceasta ar putea indica o tendinta de stabilitate si maturizare a pietei romanesti, atragand investitori care sunt dispusi sa faca angajamente financiare mai mari si pe termen lung.

In contextul globalizarii si al integrarii economice europene, Romania continua sa fie o destinatie atractiva pentru investitiile straine directe, beneficiind de o forta de munca calificata, costuri competitive si o pozitie geografica strategica. Guvernul roman si autoritatile locale ar trebui sa continue sa imbunatateasca climatul de afaceri si sa ofere stimulente pentru atragerea si mentinerea investitorilor straini, contribuind astfel la cresterea economica sustenabila a tarii.

Evolutia societatilor cu capital strain in Romania in primul trimestru din 2024 ofera o imagine complexa a dinamicii economice, evidentiind atat provocarile cat si oportunitatile existente pe piata romaneasca. Monitorizarea continua a acestor tendinte si adaptarea strategiilor economice vor fi esentiale pentru maximizarea beneficiilor aduse de investitiile straine si pentru consolidarea pozitiei Romaniei pe scena economica globala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here