Exista o serie de detalii la care trebuie sa fii atent atunci cand vrei sa schimbi anvelopele, daca nu vrei sa ai surprize neplacute mai tarziu. Pe piata sunt foarte multe modele de cauciucuri insa exista o serie de aspecte pe care trebuie sa le cunosti pentru a alege corect anvelopele :

  • Tipurile de anvelope
  • Ce implica un set nou de anvelope
  • Ce inseamna marcajele de pe o anvelopa
  • Ce este economia de carburant a unei anvelope
  • Ce reprezinta eticheta energetica a unei anvelope

Iata care sunt principalele caracteristici de care trebuie sa tii cont pentru a alege corect anvelopele :

*Conditiile meteo

In timpul anotimpului rece ai nevoie de anvelope de iarna, care iti ofera o mai buna aderenta. Atunci cand se incalzeste trebuie sa optezi pentru anvelope de vara, pentru un plus de siguranta. Cauciucurile de iarna se dilata la temperaturile ce depasesc 30 grade Celsius.

*Stilul de condus

Daca optezi pentru stilul sportiv atunci trebuie sa iti cumperi un set de anvelope cu o aderenta mai buna in viraje. Daca obisnuiesti sa circuli mai mult in oras este mai bine sa alegi anvelopele standard.

*Tipul masinii

Orice anvelope ai alege acestea trebuie sa se potriveasca cu specificatiile din cartea tehnica.

*Bugetul

Nu pierde din vedere raportul calitate pret. Chiar daca nu ai bani pentru un set de anvelope performante, alege totusi cauciucuri cu o aderenta suficient de buna, pentru a anu avea surprize neplacute.

Exista 3 tipuri de anvelope pentru care poti opta in functie de sezon :

*Anvelope de iarna

Acestea trebuie folosite atrunci cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau apare ninsoarea pentru ca iti ofera o tractiune mai buna atunci cand șoseaua este acoperita cu zapada si previn patinarea rotilor.

*Anvelope de vara

Acestea trebuie folosite atunci cand temperaturile sunt mai mari de 7 grade Celsius si iti ofera o tractiune mai buna si o aderenta excelenta. Frigul le face mai rigide si le scade considerabil aderenta.

*Anvelope all season

Acestea reprezinta o combinatie intre anvelopele de iarna si cele de vara, si pot fi folosite in ambele sezoane.Totusi, anvelopele all season nu pot fi la fel de performante precum cele specifice fiecarui sezon.

Alti factori ce merita luati in considerare pentru a alege corect anvelopele :

*Dimensiuni

Daca ai roti mai mari la masina in mod implicit ai nevoie de anvelope pe masura. Este bine de stiut ca anvelopele de dimensiuni crescute sunt mai grele, afecteaza performanta condusului dar si consumul de combustibil.

*Indice de incarcare

Este esential ca anvelopele sa suporte greutatea masinii si a pasagerilor. Cauciucurile cu un indice de incarcare scazut, afecteaza performanta masinii si stabilitatea acesteia va avea de suferit.

*Presiune maxima admisa

Trebuie sa stii care este presiunea maxima admisa pentru orice anvelopa. Daca o depasesti atunci cand umfli rotile, pot aparea alte defectiuni.

*Indicatori de uzura

Fiecare tip de anvelope are un indicator specific de uzura.Acesta trebuie verificat in mod constant,pentru a sti care este starea cauciucurilor.Spre exemplu,daca anvelopele din fata au un grad de uzura mai mare decat cele din spate,este nevoie de interschimbarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here