Comuna Ciugud a parcurs o perioada intensa de dezvoltare si a ajuns sa uimeasca prin frumusete si utilitati. Asa se explica faptul ca oameni veniti din Germania, Italia si Belgia isi doresc sa stea aici. In Ciugud se afla o statie de incarcare pentru masini electrice, care este alimentata de panouri solare, asigurand totodata si energia pentru Primarie. „Eli” este masina electrica a Primariei Ciugud.

Cei care invata la scoala Smart nu au nevoie de carti si caiete

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian s-a implicat activ in dezvoltarea comunei si a reusit sa investeasca banii europeni cu originalitate, fiind cat mai creativ si gandindu-se la bunastarea oamenilor.  Ciugud este una dintre cele mai renumite comune de la noi din tara, pentru ca se remarca printr-o frumusete unica si ofera imaginea unui trai occidental.

Primarul a apelat la fondurile europene inca din anul 2005 pentru ca a vizat inca de pe atunci dezvoltarea acestei comunitati. Anul trecut, Gheorghe Damian a castigat cel de-al saselea mandat, astazi fiind primarul celei mai bogate comune din tara.

Primul proiect a fost in valoare de 100 de mii de euro, bani care au fost folositi pentru achizitionarea primelor softuri si calculatoare. Urmatorul proiect a fost pentru asfaltarea unui drum de 27 de km. Asa a inceput povestea care a transformat comuna Ciugud intr-un real succes.

Oameni din capitala si din Europa s-au mutat la Ciugud

Toti cei care au ajuns in Ciugud s-au minunat de-a dreptul sa vada o comuna atat de frumoasa si de curata. Aici sunt trotuare, pavele, iarba, flori, banci pe marginea drumului si o scoala smart, care urmeaza un model din strainatate.Toti oamenii traiesc fericiti in aceasta comunitate si apreciaza eforturile facute zi de zi de catre primarul comunei.

La Ciugud se afla prima scoala inteligenta din mediul rural din Romania, prima scoala de la tara care ofera ocazia copiilor sa invete intr-un sistem modern de invatamant. La scoala in locul telefonului mobil, copiii au un ChromeBook, un laptop dedicat in totalitate educației. Copiii lucreaza in aplicatia cloud, unde raman memorate toate activitatile scolare astfel incat le puteti vedea si peste zeci de ani.

Pornind de la premisa ca tehnologia este viitorul si copiii de la tara au o sansa in plus la dezvoltare. In aceasta scoala invata si copii de la oras sau din comunele învecinate. In Ciugud cetatenii beneficiaza de servicii inteligente, pentru ca au o scoala inteligent si transport inteligent ceea ce le ofera un plus de confort

In loc de carute in comuna Ciugud sunt masini electrice

Aici puteti vedea o parcare inteligenta unde pot fi alimentate masinile electrice. Si primaria foloseste o masina electrica cu care face economii importante, si-anume in jur de 4 mii de euro pe an. Ciugudul este comuna cu cele mai multe statii de incarcare raportate la numarul de locuitori. Gheorghe Damian spune ca atunci cand a ajuns primar avea venituri de 15.000 de euro si datorii de 3 miliarde de lei. In aceasta situatie, singura scapare vizibila era doar accesarea fondurilor europene si folosirea banilor in avantajul comunitatii.

Pentru infrumusetarea acestei comune s-au folosit peste 32 de milioane de euro bani europeni.Aproximativ 320.000 de locuitori ai judetului Alba au beneficiat de fondurile europene. Doar in ultimii 6 ani s-a obtinut finantare pentru 204 proiecte cu un buget total de 410 milioane de euro, ceea ce inseamna peste 2,3 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here