Daca nu ai fost niciodata operat pana acum s-ar putea sa nu stii ca nu e indicat sa mananci si sa bei inainte de operatie, cu 8 sau chiar 12 ore.Daca nu respecti aceasta regula, corpul tau va avea de suferit, pentru ca nu e bine sa iei nici macar gustari sau inghitituri mici de apa. Cei care nu se supun indicatiilor risca ca interventia chirurgicala sa fie anulata sau amanata.

De obicei, operatiile sunt programate pentru dimineata devreme, pentru ca peste noapte corpul este in repaos, in timpul somnului si nu se consuma alimente sau apa. Daca stii ca trebuie sa faci o operatie atunci in ziua precedenta nu trebuie sa mai consumi nimic dupa ora 5 seara.

Unele proceduri necesita o pregatire intestinala, pentru a indeparta mancarea si scaunul din tractul digestiv. Daca eviti mancarea si lichidele dupa indicatiile medicului, nu va mai fi nevoie sa fi supus acestor proceduri.

Iata de ce nu este bine sa mananci inainte de operatie :

  • mancarea din stomac poate cauza probleme grave atunci cand esti anesteziat
  • s-ar putea ca ceea ce mananci sau bei sa ajunga pec aile respiratorii.
  • se poate sa tusesti, sa casti sau chiar sa vomiti
  • cand sunt anesteziati general pacientii nu mai reactioneaza la aspiratie, pentru ca au muschii paralizati.
  • cand esti operat ai un tub in gat care te ajuta sa respiri iar acest procedeu se numeste aspiratie. Aceasta poate duce la pneumonie daca apare o infectie a plamanilor cauzata de inhalarea unui material strain.
  • Pot aparea varsaturi postoperatorii ceea ce reprezinta una dintre cele mai frecvente complicatii ale intervenției chirurgicale. Daca ai alimente sau lichide in stomac cand esti sub anestezie, ai putea vomita.

Prin urmare, este indicat sa ai stomacul gol inainte de operatie. Daca exista alimente in sistemul gastrointestinal atunci s-ar putea complica operatia si ar putea aparea infectiile.In timp ce esti anesteziat, reflexele corpului sunt oprite temporar iar daca stomacul e plin de mancare apare o stare reala de disconfort  si complicatii. Mancarea ar putea ajunge în plamani ceea ce s-ar putea sa-ti afecteze respiratia, dar si sa provoace leziuni ale plamanilor.

Intervalul in care nu trebuie sa consumi nimci este de obicei 6 ore pentru mancare si 2 ore pentru lichide. Nici guma de mestecat nu trebuie folosita in aceste perioade. Este nevoie sa elimini laptele, ceaiul sau cafeaua inainte de operatie.

Trebuie sa mananci alimente slabe, cum ar fi carne de pui, produse lactate cu putine grasimi si legume inainte de o interventie chirurgicala.  Hidrateaza-te cat mai bine pentru ca urina trebuie sa fie limpede si  aproape incolora.

Ultima masa inainte de operatie trebuie sa fie una usoara, cum ar fi supa si salata pentru ca alimentele mai greoaie sunt greu de digerat. De asemenea, inainte de operatie nu este indicat nici sa iei medicamente pentru a evita complicatiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here