Un studiu de lunga durata, care a monitorizat sanatatea a 480.000 de persoane pe parcursul a 12 ani, a descoperit beneficii semnificative ale unei activitati fizice aparent banale: urcarea scarilor.

Cercetarea realizata de Universitatile East Anglia, Norfolk si Norwich, sub coordonarea cercetatoarei Sophie Paddock, a aratat ca urcarea a sase pana la zece etaje de scari zilnic poate creste longevitatea si reduce substantial riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral si alte afectiuni cardiace.

Beneficiile urcarii scarilor

Conform studiului, persoanele care urca regulat scarile au un risc cu 39% mai mic de deces prematur din cauze diverse, comparativ cu persoanele care prefera sa foloseasca liftul. Mai mult, acest simplu exercitiu fizic zilnic este asociat cu o reducere de 20% a riscurilor de boli cardiovasculare.

Sophie Paddock, initiatoarea studiului, a exprimat surprinderea fata de impactul pozitiv al unei activitati atat de simple: „A fost o surpriza sa observam ca o activitate fizica atat de simpla poate aduce astfel de beneficii semnificative.”

Mecanismele fiziologice implicate

Explicand mecanismele fiziologice implicate, Dr. Manish Parikh, director de cardiologie la New York-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital, descrie procesul: „In momentul in care incepi sa urci scarile, corpul tau reactioneaza. Ritmul cardiac creste, sistemul circulator se activeaza si se imbunatateste, iar intregul corp se oxigeneaza, toate acestea avand un impact benefic asupra sanatatii si longevitatii.”

O activitate completa

Urcatul scarilor nu este doar un simplu exercitiu, ci o combinatie eficienta de aerobic, activitate musculara si exercitii de rezistenta, dupa cum a comentat cardiologul Tamara Horwich de la Universitatea din California.

Aceasta activitate incorporeaza multiple beneficii ale exercitiilor fizice, facand-o una dintre cele mai accesibile si eficiente metode de imbunatatire a sanatatii cardiovasculare si de extindere a duratei de viata.

Implicatii sI recomandari pentru un stil de viata sanatos

Rezultatele acestui studiu extensiv subliniaza importanta integrarii unor mici schimbari in rutina zilnica pentru a obtine beneficii de sanatate pe termen lung. Urcatul scarilor se dovedeste a fi nu doar o metoda accesibila de exercitiu fizic, ci si una extrem de benefica, capabila sa transforme radical sanatatea cardiovasculara si sa prelungeasca viata.

Astfel de descoperiri pot motiva politici publice pentru incurajarea activitatii fizice in randul populatiei si pentru proiectarea spatiilor urbane care sa promoveze miscarea fizica naturala, cum ar fi utilizarea scarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here