De regula, ntritionistii recomanda fructele si legumele pentru un stil de viata sanatos, dar si acestea pot avea efecte secundare asupra organismului. Este important sa tineti cont de modul in care trebuie consumate, pentru a va bucura din plin de beneficiile lor. Iata care sunt acestea :

1. Semintele unor fructe

Daca sunt consumate in cantitati mari, semintele unor fructe, precum  merele, perele, mango si piersicile pot dauna grav sanatatii. Acestea contin vitamina B17, care se transforma in acid cianhidric, extrem de toxic. Acest lucru se intampla doar cand se consuma in cantitati exorbitante. Samburele cireselor este otravitor, deoarece contine cianura de hidrogen.

2. Cartofii

Cartofii se pot consuma in multe moduri. Tulpina si frunzele sunt otravitoare, ca si la rosii, dar si cartoful in sine este otravitor daca nu este consumat corect. Daca devine verde, inseamna ca are un nivel de solanina crescut si gust amar. Acesta devine nociv si cand este consumat in cantitati mici.

3. Fasolea rosie

Fasolea rosie nu trebuie consumata cruda niciodata, deoarece contine o toxina numita fitohemaglutinina ce are repercursiuni negative asupra organismului uman. Doar 4 boabe de fasole cruda ingerate pot provoca greturi, varsaturi si tulburari gastrice. De aceea, se recomanda ca fasolea sa fie lasata la inmuiat pentru aproximativ 5 ore inainte de a o gati.

4. Ciupercile

In aceasta categorie, intra ciupercile salbatice care seamana foarte mult cu ciupercile comestibile. Foarte multe persoane se pot intoxica cu ciuperci salbatice si pot muri din aceasta cauza. Daca sunt cumparate din magazin, nu prezinta niciun risc, insa este foarte riscant atunci cand sunt culese din padure.

5. Ardeiul iute

Capsacina este substanta care asigura gustul picant si senzatia de arsura atunci cand mancati ardei iute. Aceasta este otravitoare daca se consuma in exces. Daca consumati o cantitate extrema, puteti sa va puneti viata in pericol.

6. Rubarba

Rubarba este folosita in bucataria romaneasca, insa doar petiolul, codita, implica un risc destul de mare daca se adauga si frunzele. Acestea sunt extrem de toxice, deoarece contin acid oxalic care poate provoaca leziuni renale severe si chiar moartea. De aceea, rubarba nu se vinde niciodata cu frunze in magazine.

7. Yuca sau Cassava

O planta mai putin cunoscuta la noi in tara, dar care este recunoscuta pentru o multime de beneficii asupra sanatatii. Este vorba despre o planta care este toxica cand se consuma cruda. Gustul sau usor acrisor ne atrage sa o mancam negatita, insa este otravitoare. Contine acid hidroxicianic care, in cantitati destul de mici, poate provoca moartea. Aceasta leguma trebuie sa fie uscata, inmuiata in apa si poit gatita.

8. Caju si migdale

Aceste fructe uscate fac parte tot din lista alimentelor otravitoare care, consumate crude sunt extrem de toxice. Caju contine urushiol, iar migdalele contin diferite cianuri, substante care pot provoca moartea. Din acest motiv, se recomanda consumul acestor fructe oleaginoase doar prajite, deoarece crude sunt interzise in multe tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here