Dieta mediteraneana este o dieta foarte apreciata la nivel global, deoarece nu implica foarte multe sacrificii si da rezultate rapide. Aceasta faciliteaza trecerea usoara de la un comportament alimentar nesanatos la adoptarea unui plan cat se poate de sanatos.

Este important sa eviti unele combinatii de alimente, sa reduci cantitatea de mancare si sa elimini alimentele procesate. Dieta mediteraneana se bazeaza pe consumul de legume, fructe, carne, grasimi sanatoase, alimente gatite la cuptor sau la abur.

Renunta la tot ce este toxic si vei observa ca organismul tau este in echilibru si armonie. Ai nevoie de multa rabdare deoarece cu acest tip de dieta nu slabesti imediat, dar te ajuta sa obtii greutata ideala daca o urmezi corect. De aceea, trebuie sa intelegi inca de la inceput care sunt regulile si posibilele riscuri.

Dieta mediteraneana este una dintre cele mai sanatoase diete, care te ajuta sa adopti un stil alimentar sanatos si are o multime de beneficii supra organismului uman. Iata care sunt acestea :

  • mareste speranta de viata datorita mancarii sanatoase
  • sprijina procesul de slabire incet dar sigur
  • faciliteaza tranzitia de la alimentele sanatoase la cele nesanatoase
  • previne aparitia diabetului de tip 2 sau bolii Alzheimer,
  • ajuta la stabilirea unei grasimi corporale optime,
  • ajuta la mentinerea greutatii ideale
  • sustine sistemul digestiv,
  • reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare,
  • scade inflamatiile si nivelul de colesterol.

Consuma mai putine alimente procesate. Cantitatea de mancare trebuie sa fie jumatate legume, jumatate fructe, un sfert cereale integrale, un sfert proteine sanatoase iar grasimile sanatoase se consuma ca mici gustari intre mese. Procesele de gatire sunt : prin fierbere, la abur, la gratar, la cuptor si cu putin ulei de masline.

Redu cantitatea de carne rosie, si consuma cat mai multa carne alba de : peste, curcan, pui, rata si iepure. Redu cantitatea de branzeturi grase si oua si aromatizeaza preparatele tale cu plantele aromatice – vedetele bucatariei mediteraneene.

Fiecare masa trebuie sa includa: 60% carbohidrati, 25% proteine si 15% grasimi. Iata ce este indicat sa consumi :

Legume: rosii, castraveti, broccoli, dovlecei, morcovi, vinete, conopida, gulii, cartofi, kale, varza de Bruxelles.

Fructe: mere, banane, capsuni, piersici, struguri, pepene galben/roșu, smochine, citrice.

Cereale integrale: paine/paste integrale, orez brun, fulgi de ovaz, orz, bulgur (cuscus).

Carne: pui, curcan, rata, iepure.

Peste si fructe de mare: ton, somon, sardine, pastrav, creveti, macrou, scoici.

Leguminoase: mazare, naut, fasole, linte.

Seminte si nuci: alune, semințe de floarea soarelui, nuci, migdale, caju, unt de arahide.

Iata ce trebuie sa elimini pentru a adopta dieta mediteraneana:

Carne procesata: hot dog, carnati, crenvusti, bacon, hamburger.

Uleiuri hidrogenate: uleiul vegetal, uleiul de rapita, uleiul din soia.

Alimente procesate: semipreparate congelate, sucurile carbogazoase, brânza procesata, bomboane, deserturi bogate in zaharuri

Bauturile alcoolice, cu exceptia vinului rosu in cantitati mici care insoteste in mod delicat preparatele mediteraneene. Adopta un stil de viata sanatos, profita din plin de gustul si aromele fructelor si legumelor de sezon si bucura-te de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here