Pentru orice proiect pe care urmeaza sa il demarezi estimarea bugetului necesar pentru finalizarea acestuia este un aspect foarte important. Iar acest lucru este cu atat mai semnificativ in cazul proiectelor in domeniul constructiilor. Pentru ca de cele mai multe ori un proiect in domeniul constructiilor presupune un buget foarte mare, pentru orice beneficiar al unui astfel de proiect existenta unei estimari cat mai exacte a costurilor este un aspect foarte important.

In acest mod beneficiarul va avea idee asupra costurilor care trebuie alocate, asupra duratei pe care se va intinde derularea proiectului, dar si asupra modului in care poate sustine proiectul respectiv. Tocmai de aceea, orice beneficiar al unui proiect in domeniul constructiilor ar trebui sa apeleze la un deviz estimativ al costurilor. Aceste devize constructii ofera cea mai ampla imagine asupra tuturor costurilor care se regasesc in aceste proiecte.

Ce inseamna un deviz estimativ in constructii?

Devizul estmativ in proiectele de constructii se refera la acel document in care sunt prezentate in cel mai mic detaliu toate costurile necesare finalizarii cu succes a respectivului proiect. Astfel, de la costurile cu materialele de constructii, la costurile cu transportul materialelor si pana la costurile cu manopera, toate acestea se regasesc in cadrul devizelor estimative in constructii.

Fiecare dintre aceste costuri sunt prezentate defalcat pe categorii de costuri, iar in acest mod fiecare beneficiar va avea o imagine de ansamblu asupra costurilor. Mai mult decat atat, aceste devize constructii inseamna ca beneficiarul proiectului nu va putea sa fie inselat cu privire la achizitia de materiale sau cu privire la costurile cu mana de lucru. Pe de alta parte, daca bugetul avut in vedere in prima faza nu va fi suficient conform devizului estimativ, beneficiarul proiectului va putea avea in vedere suplimentarea acestuia.

Pentru proiectele finantate din bani publici devizele estimative in constructii sunt obligatorii, pe cand in cazul proiectelor din fonduri private aceste documente raman optionale. Aceste documente de estimare a costurilor sunt realizate de firme specializate si care dispun de personal calificat pentru intocmire devize estimative in proiectele de constructii.

Indiferent daca vorbim despre un proiect de constructii din bani publici sau din fonduri private, avantajele pe care le ofera aceste devize constructii sunt fara doar si poate suficient de importante astfel incat sa vorbim despre recomandarea de a folosi aceste documente in cadrul oricarui proiect de constructii.

Primul avantaj major se refera tocmai la faptul ca orice beneficiar va cunoaste exact suma necesara proiectului. Ulterior suma aceasta va putea sa ii ofere o imagine de ansamblu in derularea proiectului si in fezabilitatea de a sustine sau nu la momentul inceperii proiectului a intregului buget necesar in acest sens.

Vorbim apoi despre faptul ca orice beneficiar va avea liniste in ceea ce priveste eventualele incercari de sustragere a materialelor sau in ceea ce priveste costul cu mana de lucru prin faptul ca evaluarea acestor costuri va fi facuta de un specialist in intocmire devize estimative.Acest lucru garanteaza pentru eficientizarea desfasurarii oricarui proiect in domeniul constructiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here