Merele sunt cele mai comune fructe, foarte bune pentru sanatate, aromate si accesibile in acelasi timp.Aceste fructe sunt foarte bune din punct de vedere nutritional, deoarece contin o cantitate mare de vitamine.

Merele sunt consumate de sute de ani in urma si poarta emblema de cele mai populare fructe din lume. Acestea pot fi folosite atat in stare cruda, cat si in preparate cu carne si deserturi

Dintre proprietatile merelor amintim :

  • reprezinta o sursa de probiotice naturale
  • au grija de sanatatea stomacului
  • ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange
  • stimuleaza funcțiile cerebrale

Din mere se pot face placinte, compot, tarta si nenumarate prajituri. Merele cresc peste tot in Europa dar si in Asia si America de Nord. Merii se planteaza toamna, in octombrie, sau primavara, in perioada martie – aprilie. Altoirea marului presupune imbinarea in mod artificial,  a unor portiuni dintr-o planta, cu o alta planta, pentru ca aceasta sa preia din calitatile celeilalte.

Ramurile merilor trebuie taiate in mod periodic pentru a creste cat mai frumos. In lume exista peste 7000 de soiuri de mere, dintre care la noi in tara sunt 60. Merele pot avea culoarea verde, galben si rosu, dimensiuni diferite si gust dulce acrisor. Cele mai cunoscute soiuri de mere sunt: Bot de iepure, Florina, Generos, Golden, Jonagold, Jonathan.

Studiile dovedesc faptul ca merele mentin sanatatea in limite normale si ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Beneficiile merelor sunt nemarate pentru ca merele contin multe vitamine: A, E, B1, B2 si B6. Acestea reprezinta o sursa de prebiotice naturale, ceea ce protejeaza intestinele impotriva bacteriilor.

Extractul de mere ajuta la protejarea stomacului. De asemenea, consumul de mere reduce riscul de aparitie al diabetului. Polifenolii din mere previn deteriorarea tesutului celulelor care produc insulina. Merele stimuleaza functiile cerebrale, astfel ca impiedica aparitia bolilor mentale.

Sucul de mere consumat periodic impiedica, de asemenea, aparitia imbatranirii premature. Cercetatorii considera ca este mai bine sa consumi merele intregi decat doar sucul de mere, pentru ca au aceeasi compusi chimici dar coaja contine multe vitamine.

Merele sunt un adjuvant in tratarea astmului si alergiilor. Dat fiind faptul ca sunt bogate in antioxidanti formeaza o bariera de protectie a plamanilor impotriva daunelor oxidative. Strudiile desfasurate de-a lungul timpului arata ca persoanale care consuma mai multe mere cu regularitate prezinta un risc scazut de astm.

Consumand doar 15% dintr-un mar mare pe zi poti reduce cu pana la 10% riscul acestei afectiuni.Avand in vedere ca merele sunt atat de importante pentru sanatate, acestea trebuie introduse in planul alimentar zilnic.

Mai bine consumi fructe ce contin vitamine decat sa fii nevoit la un moment dat sa iei suplimente alimentare, pentru a completa necesarul zilnic de vitamine. Consuma cat mai multe fructe si legume si bucura-te din plin de sanatate, pentru ca acestea trateaza si previn aparitia diverselor afectiuni in mod natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here