Uneori relatiile cu parintii pot fi cu adevarat dificile, chiar si la o varsta adulta. Acestia reactioneaza total nepotrivit si au un comportament toxic, incercand sa detina controlul. Parintii sunt cei care ti-au dat viata si ii crezi din star nevinovati de aceea este mai greu sa indentifici ce este nepotrivit in comportamentul lor.

Un parinte toxic este cel care se gandeste la propriile nevoi inainte de a lua in considerare nevoile copilului. Sunt cei care isi centreaza atentia pe sine si recurg uneori la abuz fizic, verbal si emotional pentru a-si arata autoritatea. Acestia apeleaza la aplicarea unor pedepse si amenintarea daca lucrurile nu se intampla conform asteptarilor. Parintii toxici isi invinovatesc copiii chiar si pentru relatia lor conjugala si incearca sa-si manipuleze copiii.

Parintele toxic poate avea un efect negativ asupra copilului chiar si pe termen lung. Consecinta pe termen scurt a unui astfel de comportament este faptul ca, copiii se simt lipsiti de putere, pentru ca nu poate trai singur si trebuie sa accepte situatia asa cum este. Acest lucru poate avea un impact puternic asupra relatiilor viitoare

Comportamentul toxic poate deteriora si relatiile din afara familiei. Poate fi destul de dificil sa iti dai seama ca esti victima unei educatii toxice in copilarie iar atunci cand constientizezi acest lucru este important sa obtii ajutor. Un terapeut te poate ajuta sa procesezi emotiile si sentimentele si sa gasesti o cale prin care poti reconstrui o comunicare bazata pe principii sanatoase. Vindecarea se poate produce la orice varsta si indiferent de ceea ce s-a intamplat.

La un moment dat trebuie sa stabilesti niste limite pentru ca lucrurile nu se schimba peste noapte. S-ar putea sa fie nevoie sa te distantezi de parinti pentru o perioada, cel putin din punct de vedere psihic, daca fizic nu este posibil. Limitele te ajuta sa te vindeci daca reusesti sa stabilesti ce este bine si ce nu.

Totusi, stabilirea limitelor cu părintii poate fi destul de complicata. La inceput, parintii vor fi suparati, dar asta nu inseamna ca nu iti poti iubi parintii si de la distanta. Incearca sa te concentrezi pe tine insuti si sa te pui in centrul atentiei. Chiar daca te-a afectat negativ ce s-a intamplat in copilarie trebuie sa gasesti puterea de a merge mai departe si de a fi mai bun. In acest fel poti deveni persoana care iti doresti cu adevarat sa fii.

Daca la un moment dar nu-ti place ceva la tine, trebuie sa reflectezi atent la cine esti, pentru a-ti sublinia calitatile. Trebuie sa faci tot posibilul sa imbunatatesti situatia pentru a te iubi pe tine insuti si a aprecia ce esti. Admite ce ti s-a intamplat, invata din greselile parintilor si creste-ti copiii in mod diferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here