Cu siguranta fiecare a vazut macar o data in viata cum arata notele muzicale, insa putin stiu de unde provin si care este simbolistica lor. Chiar daca multi dintre noi le cunoastem atat de putin, din curiozitate ne-am intrebat deseori cine le-a fi inventat si care este evolutia lor in timp.

In ziua de astazi, notele muzicale se invata la scoala si sunt aprofundate de cei care isi doresc o cariera muzicala. In spatele lor se ascund o gramada de lucruri interesante, pe care merita sa le descoperi.

Muzica provine dintr-o combinatie specifica de sunete, care pot fi produse de orice instrument, chiar si de cele netraditionale, cum ar fi oalele de gatit. Din necesitatea de a organiza cat mai bine aceste vibratii audio, au aparut notele muzicale. A fost nevoie de multa munca si inovati pentru a face aceasta descoperire.

Aceasta notatie a aparut cu aproximativ 4000 de ani in urma iar cele mai apropiate semne asociate notelor muzicale au fost inventate de călugărul italian Guido din Arezzo.Guido si-a adus contributia in mod benefic in acele timpuri si a ajutat cantaretii din biserici sa se exprime cat mai frumos din punct de vedere muzical.

Acesta a fost cel care a organizat tonurile in hexacorde si a realizat solfegiul, pe care toata lumea il cunoaste ca „do, re, mi, fa, so, la, si, do”. Inainte de descoperirea lui Guido, muzica liturgica se nota cu neume bizantine si inca se mai pastreaza si astazi acest obicei.

In acea vreme, cantaretii se chinuiai sa invete cantecele de aceea Guido a venit in sprijinul lor cu portativul. Aceasta avea patru linii in trecut, iar astazi se folosesc cinci. In secolele XIII si XIV, notele aveau forme noi iar punctelor le-au fost adaugate picioare sau liniute in functie de lungime. Apoi a aparut si portativul cu cinci linii si neumele au fost schimbate in forma de romb.

In 1600 a aparut notatia muzicala, exact asa cum este si azi. Neumele bizantine se mai folosesc doar in cantecele de traditie bizantina in bisericile din Grecia si Romania.Fiecare nota de pe portativ are o denumire aparte, de aceea muzicienii stiu exact care este sunetul reprezentativ.

Denumirile notelor muzicale au trecut prin numeroase schimbari de-a lungul timpului iar astazi interpretarea lor este: Do – Dominus – Dumnezeu; Re – rerum – materie; Mi – miraculum – miracol; Fa – familias рlanetarium – sistem solar; Sol – solis – Soare; La – lactea via – Calea Lactee; Si – siderae – bolta cerească.

Primele 7 litere din alfabet (A, B, C, D, E, F, G) sunt folosite in notatia internationala cu scopul de a denumi notele iar in notatia literala arata astfel: Do C, Re D, Mi E, Fa F, Sol G, La A, Si B, Do C. De foarte multe ori, poti gasi notele muzicale in acest fel. Si muzica are pulsul ei, care este reprezentat de batai.

Durata sunetelor si ritmul muzical sunt reprezentate prin valori de note si pauze, iar acestea sunt patrimi, optimi, doimi, saisprezecimi si note întregi, fiecare avand pauze diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here