Atunci cand o tara este numita dupa o personalitate, inseamna ca are o importanta aparte. Astazi nu mai este posibil acest lucru insa de-a lungul istoriei au fost cateva tari care au fost denumite după numele unor personalitati marcante ale istoriei, exploratori sau descoperitori de noi teritorii.

Iata care sunt aceste tari :America (Statele Unite ale Americii) – Amerigo Vespucci Bolivia – Simon Bolivar Venezuela (partial) – Simon Bolivar Columbia – Cristofor Columb, Israel – Israel, Insulele Seychelles – Jean Moreau de Séchelles, El Salvador – Iisus Hristos, Santa Lucia – Sfânta Lucia, Insulele Mauritius – Prințul Maurice van Nassau,  Filipine – Filip al II-lea al Spaniei.

Daca te-ai intrebat vreodata de unde provin numele acestor tari, exista si o explicatie logica. Studii arata ca multe dintre cele 195 de state suverane si independente din intreaga lume au fost denumite dupa numele unor persoane importante. Este foarte interesant modul in care li s-a atribuit tarilor renumele personalitatii respective.

Numele „America” vine de la exploratorul italian Amerigo Vespucci care a facut mai multe calatorii spre vest, ceea ce i-a aratat ca exista un nou continent. Martin Waldseemüller, care a realizat prima harta a lumii noi in anul 1507, a denumit continentul american „America” dupa Vespucci. Numele provine de la versiunea latina a prenumelui lui Vespucci.

Bolivia a fost denumita dupa Simon Bolivar, unul dintre cei mai importanti conducatori revolutionari din secolul al XVIII-lea. Prin actiunile intreprinse de el, a reusit sa elibereze jumatate din America de Sud de sub stapanirea monarhiei spaniole Bolívar a avut o contributie importanta in ceea ce priveste obtinerea independentei actualelor tari Bolivia, Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Panama.

Denumirea oficiala a Venezuelei este Republica Bolivariana Venezuela din anul 1999. Fostul presedinte Hugo Chavez a fost cel care a pledat pentru schimbarea denumirii in timpul redactarii constitutiei din acel an. Numele Columbiei provine de la numele de familie al celebrului explorator genovez Cristofor Columb. E foarte surprinzator faptul ca acesta nu a ajuns niciodata in aceasta tara.

Numele Israel provine de la patriarhul biblic Iacov. Dupa ce acesta s-a luptat cu un barbat, ce se credea ca este un inger, a fost redenumit Israel ca titlu de onoare. Numele a fost aplicat evreilor în general dar si Regatului istoric al Israelului. Insulele Seychelles contin 115 insule situate in Oceanul Indian.

Inainte de a fi sub stapanire britanica, a fost stapanit de francezi si usese denumit după numele lui Jean Moreau de Séchelles. Acesta era ministrul finantelor in timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea si nu a vizitat niciodata acest loc, frumos ca un paradis.

El Salvador a fost denumit după numele Mantuitorului Iisus Hristos. Tara a fost botezata in mod oficial „Provincia De Nuestro Señor Jesus Cristo, El Salvador Del Mundo”, devenind astfel provincial Domnului. Mai tarziu numele a fost prescurtat in El Salvador sau „Mantuitorul”.

Santa Lucia este o tara insulara din arhipelagul Caraibe, precum si singura tara din intreaga lume care a fost denumita după o femeie. Sfanta Lucia din Siracuza, era o martira crestina care a fost ucisa in timpul persecutiei diocletiene din anul 304 d.Hr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here