De foarte multe suntem indemnati sa respiram adanc pentru a ne linisti in diverse situatii de stress au manie. In mod surprinzator sau nu, aceasta tehnica chiar functioneaza. Respiratia profunda este o forma de meditatie des folosita inca din cele mai indepartate timpuri.Meditatia reduce starile de anxietate, imbunatateste memoria, trateaza depresia oferind o stare de bine.

Exista 5 tehnici de respiratie meditativa care ofera o liniste sufleteasca profunda. Acestea sunt : Shamatha (respiratia normala), Kundalini (respiratia din diafragma), Nadi Shodhana si Pranayama (respiratie alternativa pe nari), Zhuanqi (respiratia continua pana la relaxarea completa) si  Kumbhaka Pranayamas (retentia intermitenta a respiratiei)

Fiecare forma de meditatie adopta o tehnica diferita de respiratie. Aceste 5 tehnici de respiratie meditativa sunt esentiale.

  1. Shamatha (respiratia normala)

Aceasta tehnica a aparut din budism si este o tehnica centrata efectiv pe constientizarea respiratiei. Este o practica care poarta denumirea si de respiratie resetata sau respiratie care te readuce in prezent. Meditatia pe termen lung folosind tehnici shamatha duce la imbunatatirea atentiei si impiedica deterioarea sanatatii mintale.

Urmarind fiecare suflare incepi sa simti greutatea corpului precum si ridicarea si retragerea abdomenului pe masura ce respiri. Cand incep sa ti vina fel de fel de ganduri in minte, intoarce-te la senzatia fizica a respiratiei.

  1. Kundalini (respiratia din diafragma)

Aceasta tehnica face parte din hinduism si pune accent pe forta vitala ce sta in coloana vertebrala. Respiratia este concentrata in jurul miscarii energiei in interiorul corpului folosind tehnici de respiratie controlata. Diafragma este cel mai eficient muschi al respiratiei iar respiratia din diafragma este o tehnica prin care vei putea absorbi mai mult aer si vei saădea necesarul de oxigen. Aceasta ajuta la reglarea respiratiei.

Pune o mana pe piept si cealalta pe stomac, inspira adanc si simte miscarea stomacului. Tine mana pe piept cat mai fixa si concentreaza-te pe respiratiile profunde care umplu plamanii.

  1. Nadi Shodhana si Pranayama (respiratie alternativa pe nari)

Provine din hinduism si este un tip de practica meditativa care pune accent pe respiratia controlata, concentrarea asupra corpului si indentificarea echilibrului intern. Respiratia alternativa pe nari este o tehnica care te ajuta sa alternezi respiratia si fluxul de aer, ceea ce te ajuta sa-ti gasesti mai usor echilibrul. Respira incet pe fiecare nara in timp ce o acoperi pe cealalta si stai cateva secunde in acea stare.

  1. Zhuanqi (respira pana cand devi relaxat)

Face parte din Taoism si se refera la conexiunea dintre minte si respiratie. Aceasta tehnica confera un plus de liniste atat corpului, cat si mintii. Este o tehnica de respiratie meditativa care se concentreaza pe respiratie pana cand aceasta devine relaxata. Se face prin observarea atenta a respiratiei cu ochii pe jumatate inchisi.

  1. Kumbhaka Pranayamas (retentia intermitenta a respiratiei)

Face parte din hinduism si face referire la controlul pranei prin retinerea respiratiei. Este de fapt un exercitiu de respiratie care foloseste retinerea intermitenta a respiratiei dupa inhalare sau expirare. Trebuie facuta o pauza scurta intre respiratii. Este dovedit faptul ca respiratia intermitenta previne aparitia problemelor de metabolism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here