Acum 120 de ani, fratii Orville si Wilbur Wright au facut primul zbor cu avionul in Carolina de Nord si astfel si-au pus amprenta in mod decisiv asupra istoriei omenirii.Acestia sunt inventatorii mecanismelor de control al zborului, care au facut posibil primul zbor autopropulsat.

Pretutindeni exista muzee dedicate aviatiei, unde se pot vedea dovezi ale marilor realizari ale pilotilor, inginerilor si inventatorilor. Sectorul aviatic se evidentiaza prin progrese importante, iar in muzeele aviatice din diverse colturi ale lumii se pot admira transformarile realizate cu ajutorul cele mai noi tehnologii din acest domeniu.

Muzeul National al Aerului si Spatiului din Washington (SUA)

Aici exista peste 60.000 de exponate si peste 1,75 milioane de fotografii precum si 14.000 de filme ceea ce il face sa fie pe primul loc ain cele mai atractive muzee din lume. In fiecare an peste opt milioane de turisti ii trec pragul. Unul dintre cele mai importante exponate este modulul de comanda Apollo 11-„Columbia”, cu care au venit acasa Buzz Aldrin, Neil Armstrong si Michael Collins dupa ce au facut prima explorare pe Luna, fiind totodata singura parte a navei spatiale care a revenit pe Pamant. Tot aici se afla si naveta spatiala Discovery si bombardierul Boeing B-29 Superfortress „Enola Gay”.

Muzeul Aerului si Spatiului din Denver (Colorado, SUA)

Numit si muzeul „Wings Over the Rockies” se întinde pe o suprafata genroasa de 182.000 de metri patrati. Acesta se afla pe terenul fostei baze militare a fortelor  aeriene Lowry. Aici se pot vedea sute de exponate dintre care cea mai importanta este „Spirit of America – Sonic Arrow”, masina cu motor cu reactie cu care Steve Fossett a atins viteza de 1.090 km/h in 1996.

Muzeul Aviatiei din Charlotte (Carolina de Nord, SUA)

In 2019 in zborul US Airways 1549 avionul si-a pierdut ambele motoare, iar pilotul a aterizat in raul Hudson, fara sa fie nici un deces.  In cadrul acestui muzeu se regaseste o bucata din fuzelajul avionului Airbus A320.

Muzeul Aviatiei si Spatiului din Ottawa (Canada)

Aici se regasesc peste 130 de aeronave, printre care si avionul de interceptare CF-105 Arrow, construit de Avro Canada. Vara este permis vizitatorilor sa faca zboruri scurte la bordul unui biplan Waco UPF-7 din 1939.

Muzeul aviatiei din Beijing (China)

O aripa a muzeului se afla intr-o pestera, ce este parte a sistemului de buncare subterane al bazei aeriene Shahe. Aici se regasesc avioane de lupta chinezesti, o replică a aparatului „Wright Flyer”, dar si avionul care detinut de fostului dictator Mao Zedong. In cadrul muzeului de la Beijing se regasesc multe avioane extraordinare care nu se pot vedea in alte locuri.

Muzeul aviatiei din Salzburg (Austria) „Red Bull Hangar-7”

Acesta este unul dintre cele mai frumoase muzee de aviatie din intreaga lume si apartine miliardarului Dietrich Mateschit, fondatorul Red Bull. Pentru construirea cladirii gazda a fost nevoie de 1.200 de tone de otel si 380 de tone de sticla. Aici se afla flota de avioane de acrobatii ale celebrei trupe „Flying Bull”, precum si un aparat foarte rar Cessna C337, un Boeing PT-17 – „Harley Davidson” al cerului, precum și colecții de mașini și motociclete.

Muzeul Fortelor Aeriene Centrale din Monino (Rusia)

Printre exponatele de aici se regasesc avioane rusesti care au activat in perioada Razboiului Rece cum ar fi celebrele MIG-uri, bombardiere Tu-142 si Tu-22, dar și un avion supersonic de pasageri Tu-144.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here