Daca nu sti cum sa ingrosi sosul de rosii, sosul alb sau orice fel de sos acum este momentul ideal sa inveti unele trucuri, care iti vor fi de un real ajutor. Atunci cand sosul pare foarte lichid, cu siguranta nu poti obtine textura dorita mancarii respective in special atunci cand e vorba de paste. Vestea buna este ca exista mai multe modalitati de a ingrosa sosul pentru mancare.

Iata care sunt acestea :

  • Prin reducerea lichidului
  • Cu faina
  • Cu amidon de porumb
  • Cu pasta de tomate
  • Prin adaugarea unei bucati de unt
  • Prin adaugarea unui galbenus de ou
  • Prin pasarea legumelor cu amidon si adaugarea lor in sos

Poti ingrosa orice sos cu alimente de baza pe care de obicei le ai in camara. Faina si amidonul de porumb sunt cele mai populare in acest sens. Acestea te ajuta sa reduci de fapt consistenta lichidului.

Totusi, trebuie sa inveti un truc util pentru a testa grosimea sosului. Pentru a sti daca sosul este suficient de gros, nu estre suficient sa te uiti la el, ci trebuie testat cu o lingura. Daca sosul acopera partea din spate a unei linguri, acesta va acoperi alte ingrediente, in caz contrar nu.  Acest truc este extrem de util, pentru ca temperatura lingurii va raci putin sosul si iti arata cat de gros va fi atunci cand se raceste la temperatura camerei.

Reducerea sosului pe aragaz este o modalitate foarte buna de a ingrosa sosul in mod natural. In acest fel, nu mai ai nevoie de amidon de porumb sau faina. Aceasta metoda functioneaza de fiecare data pentru sosurile pe baza de rosii, pentru ca amidonul nu se impaca prea bine cu acidul din rosii. Reducerea lichidului concentreaza mai bine aromele. Pe masura ce sosul fierbe, acesta incepe sa se ingroase. Lasa sa fiarba la foc mic pana cand sosul va avea consistenta dorita.

Tine cont de faptul ca sosurile reduse facute cu zaarr si gelatina, vor continua sa se îngroase in timp ce se racesc. Poti folosi si faina pentru a îngrosa sosurile dar si supele. Amesteca faina cu putina apa pentru a forma o pasta si adaug-o in sos, amestecand continuu la foc mediu. Cantitatiel ideale sunt 2 linguri de faină cu 1/4 de cana de apa rece.

Foloseste amidonul de porumb daca cauti o alternativa fara gluten. Regula este ca trebuie sa folosesti pentru fiecare cana de lichid din reteta, se foloseste o lingura de amidon de porumb. Amesteca pana cand se omogenizeaza si toarna in sos amestecand continuu, până când sosul atinge consistenta dorita.

Foloseste pasta de tomate pentru ca aceasta ajuta la eliberarea uleiurilor esentiale si caramelizeaza zaharurile. Aceasta reprezinta optiunea ideala atat pentru legarea supelor cat si a sosurilor pe baza de rosii, dar si pentru tocanitele de carne de vita.

Untul nu va îngrosa prea tare sosul, dar ii va da un impuls in plus. Invarte untul in sos pana la sfarsitul procesului de gatire. Adauga un gălbenus de ou pentru a ingrosa supele si sosurile albe, bogate in smantana. Bate galbenusul si adauga-l incet si amesteca. Metoda galbenusului de ou functioneaza excelent pentru a salva un sos aproape taiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here