Interactiunea cu ceilalti, impartasirea ideilor, relatarea povestilor sunt forme de divertisment, care antreneaza la discutie. Studiile arata ca povestirea are o semnificatie foarte puternica in ceea ce priveste ameliorarea starii de bine si imbunatatirea sanatatii mintale.

In ultima vreme tot mai des auzim termenul de storytelling, care a devenit si o forma de terapie, care are efecte pozitive asupra echilibrului emotional.  Fiecare dintre noi suntem intr-un anumit context povestitori atunci cand impartasim ganduri, emotii, idei sau facem o descriere amanuntita despre ceva ce am trait.

Atunci cand vorbim despre evenimente, personaje, actiuni, folosim diverse tehnici de povestire. In viata de zi cu zi, imparatasim mereu povesti uneori chiar fara sa realizam acest lucru.

Specialistii in interactiunea umana sustin ca povestile au rolul de crea legaturi puternice intre oamenii. Prin urmare, exista o legatura stransa intre naratiune si starea de bine. Explorarea povestilor personale ne fac uneori sa devenim vulnerabili, dar ne si ajuta sa ne vindecam sufletul si sa mergem increzatori mai departe.

Prin urmare, ascultand sau impartasind povești, facem ceva bun pentru sanatatea mintala. Devenim ascultatori activi si acordam o atentie profunda povestilor, pentru ca nu este suficient sa asculti, ci si sa intelegi.

Cu fiecare carte citita, ne dezvoltam imaginatia si ne extindem gandirea pentru ca lectura ne ajuta sa mentinem o stare buna de sanatate mintala. Cu cat avem imaginatia mai bogata, cu atat mai bine putem face fata factorilor de stres.

Prin intermediul filmelor suntem transportati intr-o lume imaginara si urmarim povestea care a fost creata pentru noi. Povestirea filmului ne ajuta sa transmitem si sentimentele traite pe parcursul acestuia.Beneficiile povestirii sunt nenumarate.

Aceasta ne face sa devemim mai empatici si ne imbunatateste memoria.  Pe langa faptul ca ne ofera o stare profunda de bine, ne ajuta sa ne amimtim mult mai usor informatiile atunci cand acestea sunt impletite in naratiuni.

Modul in care este relatata poveste stimuleaza emotii pozitive si ne controleaza in acelasi timp starea de spirit si imaginea de sine. Povestile ne dau aripi si ne pot schimba radical starea de spirit. Mixul perfect intre o emotie pozitiva si optimism ne permite sa depasim mai usor provocarile vietii.

Povestirea are un rol important in reglarea functiilor fiziologice si psihologice, pentru ca o stare buna de spirit duce la atenuarea durerii si disconfortului. Povestirea reprezinta o modalitate naturala de interactiune.Toti cei care au ceva de transmis publicului larg folosesc deseori povestirea.

Atunci cand povestile spuse au legatura cu cazuri reale informatia se retine mult mai usor. Cercetatorii au descoperit faptul ca naratiunea ajuta la automotivare.Povestile de succes le amintesc oamenilor cat de eficienti au fost in atingerea obiectivelor, ceea ce duce la cresterea stimei de sine.

Totusi, si naratiunile despre esec sunt la fel de puternice, pentru ca au un mare impact asupra constiintei.Aceatea le amintesc oamenilor de incercarile facute si ii ajuta sa aprecieze si mai mult ca au avut curajul sa infrunte provocarile, conderindu-le si mai multa incredere pentru viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here