Romania trebuie sa isi imbunatateasca performantele in raport cu tintele si obiectivele Deceniului Digital, pentru a stimula competitivitatea, rezilienta, suveranitatea si promovarea valorilor europene si a actiunii climatice, conform unei analize a Comisiei Europene. Executivul comunitar a publicat cel de-al doilea raport privind stadiul evolutiei deceniului digital, oferind o imagine de ansamblu a progreselor inregistrate in atingerea obiectivelor si tintelor digitale stabilite pentru 2030 prin programul de politica privind deceniul digital (DDPP).
Competente digitale si perfectionarea fortei de munca
Comisia Europeana recomanda Romaniei sa continue masurile de perfectionare si recalificare a fortei de munca in domeniul competentelor digitale. Este esential sa se imbunatateasca calitatea si relevanta cursurilor si a modului de predare pentru a atinge competentele digitale de baza necesare intr-o economie digitala.
Extinderea acoperirii 5G
In ceea ce priveste acoperirea 5G, Romania trebuie sa depuna eforturi suplimentare pentru a sprijini un nivel mai ridicat de ambitie in atingerea tintei 5G. Aceasta include sprijin pentru cazuri de utilizare si proiecte pilot, avand in vedere importanta acestora pentru competitivitatea viitoare a UE si a Romaniei. Tendintele actuale sunt pozitive, insa eforturile trebuie intensificate.
Digitalizarea IMM-urilor
Pentru digitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), Comisia Europeana solicita Romaniei sa intensifice actiunile. Este necesar sa se furnizeze o imagine de ansamblu completa asupra masurilor de sprijin disponibile si sa se identifice eventualele lacune in satisfacerea nevoilor existente. De asemenea, trebuie asigurata buna functionare a centrelor europene de inovare digitala (EDIH).
Sprijinirea sectorului TIC si mentinerea specialistilor in tara
Romania ar trebui sa extinda masurile de sprijin pentru sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC), stimulat de cheltuielile pe segmentul de cercetare-dezvoltare (R&D). Comisia Europeana recomanda masuri suplimentare pentru pastrarea specialistilor TIC in tara, evitand astfel exodul de talente.
Investitii necesare pentru atingerea obiectivelor UE
Analiza Comisiei arata ca eforturile colective ale statelor membre nu vor atinge nivelul de ambitie al UE fara investitii suplimentare, atat la nivel european, cat si national. Este necesar sa se investeasca in competentele digitale, conectivitatea de inalta calitate, adoptarea inteligentei artificiale (IA) si a analizei datelor de catre intreprinderi, productia de semiconductori si ecosistemele de intreprinderi nou-infiintate.
Rolul UE si al statelor membre
UE si statele membre joaca un rol crucial in asigurarea respectarii noului cadru juridic si incurajarea diseminarii tehnologiilor digitale. Cetatenii trebuie sa detina competentele digitale necesare pentru a beneficia pe deplin de transformarea digitala. Raportul solicita statelor membre sa ia masuri mai ambitioase pentru realizarea obiectivelor deceniului digital in infrastructura digitala, intreprinderi, competente si servicii publice, esentiale pentru prosperitatea economica si coeziunea societala a UE.
Conectivitatea si adoptarea tehnologiilor inovatoare
Raportul subliniaza ca UE este departe de a atinge obiectivele de conectivitate stabilite de DDPP. Retelele de fibra optica, esentiale pentru conectivitatea gigabit si adoptarea tehnologiilor de varf, ajung doar la 64% din gospodarii. Retelele 5G de inalta calitate acopera doar 50% din teritoriul UE, iar performantele lor sunt insuficiente pentru a furniza servicii avansate. Statele membre si Comisia trebuie sa colaboreze pentru a promova o piata digitala unica functionala.
Adoptarea inteligentei artificiale si a tehnologiilor cloud
In 2023, adoptarea IA, a cloud si a volumelor mari de date de catre intreprinderile europene a fost sub obiectivul deceniului digital de 75%. Conform tendintelor actuale, doar 64% dintre intreprinderi vor utiliza tehnologia cloud, 50% vor utiliza volume mari de date, iar doar 17% vor adopta inteligenta artificiala pana in 2030.
Pentru a realiza digitalizarea sectorului de afaceri, este extrem de important sa se stimuleze adoptarea de instrumente digitale inovatoare de catre IMM-uri, in special tehnologiile cloud si IA, si sa se mobilizeze investitii private suplimentare in intreprinderile nou-infiintate cu crestere puternica. Acest lucru este esential pentru mentinerea competitivitatii Europei in ceea ce priveste inovarea bazata pe date, eficienta si cresterea economica.
Decalajul digital intre zonele urbane si rurale
O alta provocare majora pentru transformarea digitala a UE este raspandirea limitata a tehnologiilor digitale dincolo de orasele mari. Pentru a aborda acest decalaj digital, este esential sa se promoveze cooperarea dintre actorii europeni la nivel transfrontalier si local, de exemplu, prin proiecte multinationale, centre europene de inovare digitala (EDIH) si consortii pentru o infrastructura digitala europeana (CIED). In acest sens, de anul trecut au fost obtinute succese semnificative, fiind infiintate trei CIED pana la sfarsitul lunii mai 2024.
Plasarea cetatenilor in centrul transformarii digitale
Plasarea cetatenilor in centrul transformarii digitale a societatilor si economiilor este un principiu central al Deceniului Digital si al Declaratiei privind drepturile si principiile digitale. In prezent, obiectivele in materie de competente digitale stabilite de Deceniul Digital sunt inca departe de a fi atinse, doar 55,6% din populatia UE avand cel putin competente digitale de baza.
Conform tendintelor actuale, numarul specialistilor TIC in UE va fi de aproximativ 12 milioane in 2030, cu un dezechilibru de gen persistent. Pentru a atinge aceste obiective, statele membre ar trebui sa urmeze o abordare multidimensionala pentru a promova competentele digitale la toate nivelurile de educatie si pentru a stimula interesul tinerilor, in special al fetelor, pentru disciplinele din domeniile stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii (STEM).
Digitalizarea serviciilor publice
Statele membre inregistreaza progrese in directia atingerii obiectivului de a face toate serviciile publice esentiale si dosarele electronice de sanatate accesibile online cetatenilor si intreprinderilor, precum si de a le pune la dispozitie o identificare electronica securizata (eID). In pofida adoptarii inegale de la un stat membru la altul, identificarea electronica este disponibila in prezent pentru 93% din populatia UE, iar portofelul UE pentru identitatea digitala este de asteptat sa stimuleze utilizarea acestuia. Cu toate acestea, realizarea a 100% din serviciile publice digitale pentru cetateni si intreprinderi pana in 2030 ramane o provocare.
Revizuirea si adaptarea foilor de parcurs nationale
Statele membre vor trebui sa isi revizuiasca si sa isi adapteze foile de parcurs nationale pentru a se alinia la ambitiile programului de politica privind Deceniul Digital pana la 2 decembrie 2024. Conform prevederilor PPDD, Comisia va monitoriza si va evalua punerea in aplicare a acestor recomandari si va raporta cu privire la progresele inregistrate in urmatorul raport privind stadiul evolutiei Deceniului Digital, in 2025.