Somul odihnitor ajuta la refacerea fizica a organismului dar si la consolidarea memoriei. In timp ce dormi, creierul parcurge patru etape separate de somn, fiecare dintre acstea avand modele distincte de activitate si un rol esential in ceea ce priveste odihna in general.

Cele 4 etape ale somnului sunt :

  • Etapa 1 – Somn non-REM
  • Etapa 2 – Somn non-REM
  • Etapa 3 – Somn non-REM
  • Etapa 4 – Somn REM

Nu trebuie sa dormi mult, ca sa dormi bine astfel ca  nu este importanta cantitatea somnului, ci calitatea. Capacitatea de a trece prin diferitele etape de somn influenteaza de fapt somnul de calitate.

Toate aceste etape ale somnului alcatuiesc un ciclu de somn iar fiecare etapa este esentiala pentru o stare buna de sanatate. Atunci cand te trezesti odihnit si revigorat inseamna ca ai dormit bine, insa se intampla uneori sa te trezesti mai obosit fata de cum te-ai culcat.

Daca te afli in aceasta situatie, inseamna ca nu ai putut trece prin cele 4 etape de somn.Creierul uman trece prin etape diferite de somn de mai multe ori pe parcursul noptii. Trei etape fac referire la somnul non-REM (NREM), iar cea de-a patra se clasifica ca somn REM.

Etapa 1 de somn non-REM nu implica miscarea rapida a ochilor, fiind etapa in care incepe de fapt ciclul de somn si face trecerea de la starea de veghe la un somn usor. Aceasta se refera  la momentul in care doar adormim. In acel moment, se intampla o multime de schimbari in corp : bataile inimii, miscarile ochilor si respiratia incetinesc, muschii se relaxeaza iar activitatea creierului incepe sa scada. Este  relativ usor sa trezesti pe cineva in etapa 1, insa este posibil ca acesta sa treaca rapid in etapa 2 daca nu este intrerupt. In general noaptea devreme, etapa 1 de somn dureaza cam 5 -10 minute.

Etapa 2 de somn non-REM vine cu alte schimbari. Daca ai ajuns in aceasta etapa ritmul cardiac si respiratia incetinesc si mai mult pentru ca se face trecerea la un somn mult mai profund.  Acum se face pregatirea pentru somnul profund si somnul REM din ultima etapa. Asadar, temperatura corpului scade, muschii se relaxeaza complet, iar undele creierului incetinesc.  Oamenii petrec aproximativ 50% din noapte, in acest stadiu.

Etapa 3 de somn non-REM face referire la somnul profund care te face sa te trezesti odihnit dimineata. Atunci cand dormi adanc esti deconectat de la starea de veghe. In aceasta etapa muschii se relaxeaza complet si este cel mai greu sa fii trezit. Acesta este somnul in care te recuperezi integral atat fizic, cat si psihic, ceea ce stimuleaza si intarirea sistemului imunitar. Somnul profund are si rolul de a reimprospata creierul Petrecem in jur de 20, maxim 40 de minute in acest somn profund

Etapa 4 de somn REM aduce un semn distinctiv si –anume miscarea rapida a ochilor. Activitatea creierului creste atat de mult incat pare ca este treaz iar in acelasi timp cresc si ritmul inimii, tensiunea arteriala si respiratia. Este etapa in care ochii se miscă, dar muschii si corpul nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here