Foarte multi parinti sunt preocupati de aceste griji pentru ca nu vor sa fie mintiti de proprii copii. In general, copiii recurg la minciuni special pentru a obtine ceea ce vor si a scapa de responsabilitati. Totusi, mai sunt multe alte motive pentru care copiii nu vor sa spuna adevarul.

Aici intervine rolul parintilor pentru ca astia trebuie sa ia atitudine in privinta minciunii. Cei mici trebuie sa inteleaga ca acesta nu este comportament adecvat si ca minciuna le provoaca mai multe probleme mai tarziu, chiar daca nu este descoperita imediat.

Unii mint doar pentru a vedea unde pot sa ajunga, altii o fac pentru ca nu au suficienta incredere in ei si altii pentru a atrage atentia deoarece se simt prea singuri. Copiii deprimati sau cei care sufera de anxietate mint uneori doar pentru ca nu vor ca ceilalti sa se ingrijoreze din pricina lor.

Unii copii mint din motive sociale, pentru ca isi doresc sa fie acceptati de ceilalti. Indiferent de situatia in care se afla copilul, parintii trebuie sa actioneze imediat sa vada ce anume provoaca acest comportament si cum pot sa scape de aceasta grija.

Atunci cand cei mici mint pentru a obtine atentie, este indicat sa-i ignori. Daca acest comportament persista, atunci este nevoie sa intervi.  Când copiii mai mari mint despre ceva grav, parintii trebuie sa-i faca sa inteleaga gravitatea situatiei in care s-ar putea afla la un moment dat. In acest fel, se va confrunta direct cu o consecinta.

Pentru a evita minciunile, copiii trebuie sa inteleaga ca adevarul este cel care ii tine departe de probleme, iar minciuna le atrage rand pe rand.  Cei mici trebuie sa primeasca mereu o a doua sansa de a spune adevarul. Nu ii spune copilului ca este un mincinos, pentru ca acest lucru denota faptul ca nu ai incredere in el si il poate rani. Copiii uneori nu vor sa spuna adevarul pentru ca se tem de consecinte, insa aceasta nu este cea mai buna solutie.

Alteori vor pur si simplu sa testeze un comportament nou pentru ca vor sa vada ce se poate intampla. Altii cred ca isi pot intari stima de sine in acest fel. Daca nu au incredere in ei spun minciuni pentru ca vor sa-i impresioneze pe cei din jur si sa se simta speciali.

Copiii cu anxietate mint despre cum se simt, pentru ca vor sa fie lasati in pace. Ei vor sa scape de alte probleme, de aceea spun ceva rapid doar sa scape. Parintii trebuie sa vada cat de grava este minciuna si apoi sa descopere ce anume a determinat-o.

Minciunile nevinovate trebuie ignorate, pentru ca nu trebuie sa li se acorde mai multa atentie decat este cazul. Trebuie vazut daca acest comportament vine din partea unui copil cu o stima de sine scazuta. Parintele trebuie sa discute deschis cu cel mic pentru a vedea de ce acesta prefera sa modifice adevarul in favoarea lui. Nu fi impulsiv cu copilul si ofera-i de fiecare data ocazia de a reflecta asupra comportamentului sau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here