Dupa o perioada intensa de proteste si negocieri indelungate, Federatia Sanitas si reprezentantii Guvernului au ajuns la un consens privind modul in care se vor imparti fondurile in sistemul medical. Aceasta decizie vine ca un raspuns la cererile tot mai crescute din partea personalului medical si non-medical.

Cresteri salariale semnificative pentru asistente si personalul TESA

Conform unui draft al Ordonantei de Urgenta, au fost stabilite procentele specifice pentru fiecare categorie de personal din sistemul medical. Se preconizeaza o crestere a salariilor de baza pentru asistente, medici, angajati TESA, dar si pentru personalul auxiliar.

Conform surselor din cadrul Federatiei Sanitas, se anticipeaza ca asistentele vor beneficia de cea mai mare majorare procentuala. Aceasta va consta intr-o crestere de 29% pe an, aplicata in doua etape: 1 martie si 1 iunie. Prin urmare, asistentele ar putea primi o majorare salariala bruta de pana la 1.500 de lei.

Situatia angajatilor TESA si a personalului administrativ

Angajatii din sectorul TESA (Tehnic, Economic, Servicii Auxiliare) vor beneficia, de asemenea, de o crestere salariala de 25%, inclusiv procentul acordat incepand cu 1 ianuarie. Aceasta majorare va fi, de asemenea, acordata in doua transe.

Pentru angajatii din domeniul administrativ, se preconizeaza o crestere salariala de aproximativ 1.000 de lei. Aceasta categorie de personal este considerata a fi cea mai prost platita in sistemul medical.

Brancardierii, infirmierele, kinetoterapeutii si farmacistii

Aceasta crestere salariala de 20% se va aplica si pentru brancardieri, infirmiere, kinetoterapeuti si farmacisti, reprezentand un pas important in recunoasterea eforturilor si contributiei lor esentiale in cadrul sistemului de sanatate.

Medicii: cea mai mare majorare in termeni absoluti

Desi procentul de majorare salariala pentru medici este stabilit la 13%, in termeni absoluti, acestia ar putea primi cea mai mare crestere salariala, intre 1.400 si 2.000 de lei, in functie de gradul profesional.

Important de mentionat este faptul ca Guvernul a decis sa majoreze doar salariul de baza al personalului medical, ceea ce inseamna ca sporurile vor ramane la nivelurile actuale.

Impactul bugetar si pasii urmatori

Ordonanta de Urgenta care reglementeaza aceste schimbari este programata sa fie discutata in urmatoarea sedinta de guvern, iar impactul bugetar estimat pentru aceste masuri este de aproximativ 2,5 miliarde de lei.

Aceasta decizie reprezinta un pas semnificativ in directia imbunatatirii conditiilor de lucru si a recunoasterii valorii profesionistilor din domeniul sanatatii, un sector esential pentru bunastarea societatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here