Pentru foarte multi inghetata este desertul favorit, cu care te rasfeti in perioada sezonului cald dar nu trebuie sa treci neobservate nici deserturile usoare si delicioase cum este sorbetul si serbetul. Acestea sunt doua deserturi inghetate care sunt facute din fructe, au un gust foarte bun si sunt deosebit de racoritoare.
Reprezinta varianta perfecta ca alternativa pentru inghetata si sunt mult mai sanatoase, deoarece au in componenta lor fructe proaspete din abundenta.Sorbetul si serbetul au in comun gustul dulce si bun dar se diferentiaza din punct de vedere al provenientei si al ingredientelor de baza.
De asemenea, au texturi diferite si se folosesc in scopuri diferite. Uneori este greu sa le distingi pentru ca au si cateva asemanari insa diferentele sunt foarte clare.Cele 2 deserturi au povesti de origine destul de ciudate. Se spune ca sorbetul a fost inventat de imparatul roman Nero, care a cerut ca zapada din munti sa fie amestecata cu miere si vin. Serbetul isi are originea in Imperiul Otoman.
Se spune ca Alexandru cel Mare obisnuia sa il serveasca ca o bautura dulce facuta din fructe si petale de flori. Povestea spune ca Soliman Magnificul, atunci cand era nemultumit de consilierii sai, obisnuia sa bea un pahar de serbet.In functie de culoarea acestuia, avea o importanta cu totul aparte. Serbetul alb insemna iertare iar cel rosu condamnare.
Cert este faptul ca sorbetul si serbetul au ingrediente diferite. Sorbetul este facut din fructe si zahar, la care se poate adauga apa sau alte arome naturale. Amestecul de fructe si zahar este bine bătute pana cand seamana cu o inghetata si va avea o textura mai densa.
Serbetul este preparat din fructe si zahar, la care se adauga smantana. Acesta contine maxim doua procente de grasime din lapte iar sorbetul cu aspect de inghetata contine aproximativ 10 la suta grasime din lapte. Cele doua deserturi au o consistenta total diferite.
Laptele lipseste cu desavarsire din sorbet, de aceea consistenta sa este mai uscata si mai aspra. Acesta trebuie pastrat la temperatura camerei inainte de a fi consumat. Serbetul are o textura densa tocmai datorita continutului de smantana. Sorbetul este consumat ca desert iar sorbetul este perceput ca fiind modul perfect de resetare intre felurile de mancare.
Din punct de vedere al asemanarilor, ambele sunt bogate in zaharuri, dar reprezinta odiferenta intre optiune mai sanatoasa decat o felie mare de tort, dar totusi trebuie sa te limitezi la doar o portie. Cea mai mare diferenta dintre acestea ramane folosirea sau nu a lactatelor. Pentru cei care au o dieta vegană, sorbetul reprezinta cea mai buna alegere.
Din punct de vedere nutritional, sorbetul este mai sanatos pentru ca nu are un continut de lapte, smantana sau unt si prin urmare nu contine grasimi, Serbetul este bogat in grasimi saturate, de aceea trebuie sa ai grija sa nu il consumi in exces, chiar daca are un gust bun si apetisant.