Judetele Braila si Galati sunt scenele unui important exercitiu de mobilizare, MOBEX BR-GL-24, care are loc in aceasta saptamana sub coordonarea Ministerului Apararii Nationale. Scopul acestui exercitiu este de a verifica pregatirea populatiei, a economiei si a teritoriului pentru aparare, implicand numeroase agentii nationale si autoritati locale.

Contextul legal si institutional al exercitiului

Conform legislatiei nationale, in special articolului 23 alineatul (3) din Legea nr. 355/2009 si articolului 4, litera f, punctul 9 din Legea nr. 415/2002, acest exercitiu de mobilizare este o procedura standardizata, esentiala pentru asigurarea securitatii nationale. Prefectura Galati a subliniat ca astfel de exercitii se organizeaza periodic in toate judetele tarii, fiind parte a unui plan national de verificare a stadiului de pregatire pentru aparare.

Detalii despre exercitiu

MOBEX BR-GL-24 se desfasoara simultan in Braila si Galati, implicand activitati diverse de pregatire pentru militarii rezervisti. Acesti militari, avand domiciliul in judetele mentionate, sunt chemati la unitatile militare pentru a participa la antrenamente si trageri, in cadrul unui program bine structurat care vizeaza imbunatatirea competentelor si a reactivitatii fortelor de rezerva.

Cooperarea interinstitutionala

Exercitiul MOBEX BR-GL-24 este un efort colaborativ intre Ministerul Apararii Nationale si alte institutii precum Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Administratia Nationala a Penitenciarelor, toate acestea contribuind la realizarea obiectivelor de aparare nationale.

Impactul si importanta exercitiului

Aceasta mobilizare nu doar ca testeaza capacitatea de raspuns a rezervistilor, dar si consolideaza coordonarea intre diferitele autoritati si agentii implicate in apararea nationala. Prin astfel de exercitii, Romania isi demonstreaza angajamentul fata de securitatea si apararea teritoriului, asigurandu-se ca fortele sale sunt pregatite pentru orice eventualitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here