Guvernul Romaniei a aprobat joi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant in cadrul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP). Acest sistem complet integrat va permite aplicarea coerenta si unitara a reglementarilor legale din domeniul sistemului public de pensii si al asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale, conform unui comunicat emis de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).

Modernizarea sistemului informatic al CNPP

Actualul sistem informatic al CNPP urmeaza sa fie modernizat atat din punct de vedere arhitectural, cat si tehnologic. Noul sistem va include componente functionale noi, menite sa sustina procesul de reforma si recalculare a pensiilor publice. Aceasta modernizare este esentiala pentru a imbunatati eficienta si transparenta proceselor administrative, oferind totodata servicii mai bune cetatenilor.

Caracteristicile noului sistem informatic

Noul sistem informatic va fi compus din mai multe componente integrate si centralizate, fiecare avand roluri specifice in functionarea CNPP:

Portal pentru comunicarea cu cetatenii: Acest portal va furniza, pe langa serviciile actuale, un set de functionalitati noi. Cetatenii vor putea accesa informatiile personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora, si vor putea completa documentele necesare online. De asemenea, platforma va permite simulari ale datelor personale referitoare la pensii si va include sisteme de analiza si predictii.

Serviciu electronic pentru emiterea de bilete de tratament: Aceasta va facilita completarea cererilor pentru biletele de tratament, simplificand procesul pentru utilizatori.

Servicii electronice pentru inregistrarea contribuabililor: Sistemul va include functionalitati pentru inregistrarea electronica a contribuabililor, eficientizand procesul de administrare a contributiilor.

Servicii electronice pentru accidente de munca si boli profesionale: Noul sistem va permite gestionarea electronica a dosarelor de accidente de munca si boli profesionale, imbunatatind astfel timpul de raspuns si precizia datelor.

Aplicatia „e-Talon”: Aceasta aplicatie va genera automat cuponul lunar de pensie in format electronic si tiparit pentru toti pensionarii aflati in plata, facilitand accesul rapid la aceste informatii.

Spatiu privat pentru utilizatori

„Sistemul pentru relatia cu cetatenii va avea un spatiu privat pentru fiecare utilizator inregistrat, in care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spatii vor fi transmise toate comunicarile in format electronic.

De asemenea, cetatenii vor putea sa isi completeze documentele si sa faca simulari ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatica va contine, in plus, sisteme de analiza si predictii”, se arata in comunicatul postat pe pagina de Facebook a MMSS.

Finantarea proiectului

Proiectul de modernizare a sistemului informatic al CNPP are o valoare totala de 131,282 milioane lei. Finantarea este asigurata din fonduri externe nerambursabile, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (Componenta 8 – Reforma fiscala si reforma pensiilor / Jalonul 240), precum si din bugetul asigurarilor sociale de stat, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Impactul asupra cetatenilor

Implementarea acestui nou sistem informatic va aduce beneficii semnificative pentru cetateni. Modernizarea proceselor va conduce la o mai mare eficienta si transparenta in administrarea pensiilor publice si a asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale. Cetatenii vor avea acces facil la informatiile personale si la servicii electronice care le vor simplifica interactiunea cu CNPP. De asemenea, posibilitatea de a realiza simulari si de a accesa date analitice va permite o mai buna planificare financiara pentru viitor.

Finantarea aprobata: Un pas inainte catre modernizarea serviciilor publice

Prin aprobarea finantarii pentru noul sistem informatic al CNPP, Guvernul Romaniei face un pas important catre modernizarea si digitalizarea serviciilor publice. Acest proiect va contribui la cresterea eficientei administrative si la imbunatatirea experientei cetatenilor in interactiunea cu institutiile statului, asigurand un sistem de pensii publice mai transparent si mai accesibil.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here