Fructele de soc sunt mai putin cunoscute decat florile de soc, renumite pentru aromal or inconfundabila. Aceste fructe mici si negre au multe beneficii pentru sanatate si se pot folosi in diferite preparate.

Daca sunt preparate termin fructele de soc devin foarte gustoase, altfel au un gust amar. Totusi acestea au un aport bogat in vitamine, minerale si antioxidanti si se folosesc atat in sucuri sau siropuri cat si pentru dulceturi.

Planta de soc are peste 20 de specii in intreaga lume dintre care cel mai cunoscut este socul negru. Fructele de soc au forma de bobite negru-violacee si apar sub forma unui ciorchine, insa sunt foarte amare.

Acestea nu se consuma in stare naturala, fara sa fie preparate termic. Socul este o planta medicinala si ornamentala iar la noi in tara socata, bautura racoritoare care se face prin florile de soc in timpul verii este foarte cunoscuta pentru aroma sa.

Fructele de soc se folosesc doar gatite si deseori sunt utilizate pentru gemuri sau dulceturi. Acestea sunt recunoscute atat in scopuri medicinale cat si culinare, datorita beneficiilor sale. Extractul de soc este bun pentru tratarea tusei sau febrei.

Florile de soc si frunzele de soc au fost utilizate pentru ameliorarea durerii, inflamatiilor sau stimularea productiei de urina. Coaja de soc are efect laxativ laxativ si poate induce varsaturile.

Fructele de soc uscate sau sucurile din fructe de soc sunt foarte bune pentru tratarea gripei, infectiilor, durerilor de cap, durerilor dentare si durerilor nervoas, si au efect diuretic. In ceea ce privesc proprietatile nutritive, o ceasca de 145 de grame de fructe de soc proaspete contine 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrati iar grasimi si proteine mai putin de un gram.

In ceea ce privesc beneficiile nutritionale acestea au :

  • vitamina C

Există 52 mg de vitamina C intr-o cana de fructe de soc, ceea ce reprezinta 57% din valoarea zilnica necesara.

  • fibre dietetice

Sunt 10 grame de fibre intr-o cana de fructe proaspete, adica un procent de 36% din valoarea zilnica.

  • acizi fenolici

Acesti antioxidanti puternici ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.

  • flavonoli

Socul contine antioxidanti flavonoli quercetina, kaempferol si izorhamnetin. Florile de soc au de pana la 10 ori mai multe flavonoli decat fructele de soc.

  • antociani

Acesti compusi confera fructului culoarea negru-purpuriu si sunt antioxidanti forte ce au efecte antiinflamatorii. Antioxidantii se gasesc in mod natural in diverse alimente, chiar si unele vitamine, acizi fenolici si flavonoizi.

Dietele bogate in antioxidanti ajuta la prevenirea bolilor cronice. Florile, fructele si frunzele plantei de soc reprezinta surse importante de antioxidanti. Una dintre antocianinele ce se gasesc in fructele de soc are de 3,5 ori puterea antioxidanta a vitaminei E.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here