Aproape o treime din mancarea pe care o consumam este rezultatul polenizarii albinelor. Albert Einstein sustinea ca daca albinele ar disparea, umanitatea ar pierduta deoarece oamenii nu ar mai putea trai mai mult de 4 ani. In lipsa polenizarii albinelor, nu ar mai exista plante, animalele nu ar mai avea cu ce sa se hraneasca iar prin urmare, nici oamenii nu ar mai gasi surse de hrana.
Fie ca esti sau nu pasionat de albine, este bine sa cunosti cateva lucruri extrem de interesante despre aceste insecte inteligente si harnice.
Albinele nu dorm niciodata, dar pe parcursul noptii acestea isi incarca bateriile cu energie insa fara somn. Aceste insecte incredibile au o viata sociala complexa si surprind prin inediti oamenii de stiinta. Sunt singurele insecte din lume care produc hrana pentru om.
Albinele sunt esentiale pentru natura deoarece polenizeaza majoritatea plantelor. Fara albine nu ar mai exista fructe sau legume. Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.
Regina este singura femela dezvoltata sexual din stup. Aceasta este hranita doar cu laptisor de matca, o substanta produsa in capul albinelor lucratoare, dar in cantitati foarte mici. Regina poate trai maxim 5 ani si este singura care depune oua.
Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, ceea ce inseamna de 2 ori greutatea ei. Vara este perioada cea mai epuizanta pentru regina. Pe tot parcursul anului o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua. Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori.
Regina se poate imperechea cu pana la 20 de trantori, pe durata a catorva zile iar imperecherea are loc in zbor. Primii doi ani de viata ai reginei sunt si cei mai productivi. Matca comunica cu celelalte albine prin feromoni. Feromonii secretati de regina reprezinta amprenta olfactiva distincta a fiecarui roi.
Lucratoarele sunt cele care se ocupa de constructia fagurilor. Fiecare fagure va avea 20 de celule hexagonale mai mari, adanci de 25 de mm. Aici regina va depune oua fertilizate. Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, pentru ca aceasta nu mai poate degaja feromoni. Daca regina moare prematur si nu reuseste sa depuna oua, albinele vor crea o noua matca din larvele deja existente, daca acestea nu au mai mult de 3 zile.
Personalitatea reginei determina personalitatea intregului roi. Sunt cateva sute de trantori intr-un singur stup iar dupa imperechere, mor. Acestia se hransc cu polen si miere si nu au ac cu care sa intepe. Albinele lucratoare au 2 ochi compusi si 3 ochi simpli, situati pe crestet. Au sase picioare si doua perechi de aripi si 2 stomace: intr-unul acumuleaza nectarul si apa, iar celalalt este pentru digestia proprie.
O albina poate stii de la cativa metri distanta daca o floare mai are polen si nectar, sau daca a fost deja polenizata de o alta albina. Albinele bot bate din aripi foarte rapid, 200 de batai/secunda, motiv pentru care apare bazaitul iar viteza maxima atinsa in zbor este de 70 km/h.