Cei mai multi parinti care trec printr-un divort nu considera ca trebuie sa apeleze la sprijin psihologic specializat. Si nici copiii lor nu au parte de consiliere de specialitate, care sa-i ajute sa-si clarifice emotiile si sa depaseasca cumva starea de suferinta.
De cele mai multe ori, copiii sunt prinsi la mijloc in divorturi, uneori sunt neglijați sau abuzati, desi ei nu sunt responsabili de evenimentele care au loc.
Sunt nenumarate motive pentru care parintii aleg sa divorteze cum ar fi : violenta fizica intre parinti, alcoolismul, infidelitatea conjugala. Acestea reprezinta factorii principali care duc la neglijenta copiilor.
Regulile baza de care ar trebui sa tina cont parintii sunt :
- Sa nu expuna copilul la discuții aprinse și conflicte deschise, care contin violenta verbala sau fizica;
- Sa minimize impactul divortului asupra obiceiurilor de zi cu zi din viata copilului
- Sa pastreze implicarea ambilor in viața copilului, pentru a nu pune in pericol integritatea fizica si emotionala a copilului.
In realitate, lucrurile sunt mult mai diferite iar suferinta parintilor si a copiilor poate lua diverse forme de manifestare. Iata cateva lucruri esentiale pe care parintii trebuie sa le faca :
- Respecta emotiile copilului!
Copiii trebuie sa stie ca parintii isi doresc ca ei sa fie fericiti. Acestia vor avea oricum propriile reactii emotionale si se vor impaca destul de greu cu situatia. De multe ori, cei mici simt o presiune asupra lor datorita conflictelor puternice. Parintii trebuie sa-si invite efectiv copiii la o discutie deschisa despre propriile sentimente si opinii. Acestia trebuie sa simta ca si ei au ceva de spus.
- Concentreaza-te sa asculti povestea din perspectiva copiilor
Discuta clar si consis, valideaza-i emotiile si manifesta empatie si curiozitate in legatura cu ceea ce spune. Acest lucru ii va conferi un plus de confort si incredere copilului tau.
- Fa copilul sa se simta in siguranta
Divortul parintilor mareste nivelul de anxietate al copiilor. De indata ce se instaleaza anxietate pot sa apara diverse probleme precum : retragere si izolare sociala sau refugierea in relatiile cu prietenii, dificultati de invatare sau comportamente obsesive, insomnii si cosmaruri. Pentru a preintamoina agravarea anxietatii copiilor stabileste planurile pentru viitorul apropiat.
- Fa-l sa inteleaga ca nu e vina lui pentru ca parintii se despart
Copiii cand sunt mici, sunt si naivi, de aceea pot sa dezvolte sentimente profunde de vinovatie. Acestia incep sa faca inconstient astfel de interpretari, in ideea de a cauta explicatii si posibile solutii pentru a impaca parintii. O alta reactie comuna a copiilor la divortul parintilor este aparitia comportamentelor agresive.
In aceste situatii, copiii pot incerca sa testeze inconstient noile limite in relatia lor cu parintii si uneori, pot incerca sa se razbune pentru o nedreptate suferita. Fiti atenti la toate aceste aspecte pentru a nu va rani copilul si orientati-va toata atentia catre vindecarea ranilor emotionale ale celui mic, oferindu-i maxima protectie.