Uneori pare imposibil ca oamenii sa se schimbe insa foarte multi isi doresc sa faca o schimbare in viata lor si reusesc acest lucru. La baza acestei schimbari stau multe motive. Fie ai facut greseli, fie regreti un anumit comportament si iti promiti ca te vei schimba. Acest lucru este in favoarea ta dar si a celor din jurul tau.

Daca simti ca ceva nu este in regula cu tine si observi ca nu reactionezi corect atunci cu siguranta iti doresti sa te schimb. Adevarul este ca oamenii se pot schimba atunci cand isi doresc cu adevarat acest lucru si fac tot ceea ce le sta in putinta pentru a-si duce obiectivul la bun sfarsit.

Daca fortezi pe cineva sa se schimbe inseamna ca-l manupulezi dar cand totul vine din interior, este o atitudine naturala. Schimbarea se poate face prin terapie. Atunci cand cuvintele sau actiunile unei persoane te deranjeaza poti sa insisti pentru schimbarea acelor comportamente ce fac rau.

Daca vrei sa schimbi comportamentul oamenilor cu care interactionezi merita sa faci eforturi sustinute dar sa nu exagerezi. Chiar daca proverbele ne spun ca oamenii se nasc intr-un anumit fel si nu se pot schimba, mai exista si exceptii de la regula. Schimbarea este totusi posibila.

Studiile arata ca cei care au dorit sa schimbe anumite aspecte ale personalitatii lor au reusit sa faca acest lucru. Oamenii isi pot schimba personalitatea si pot experimenta reale imbunatatiri ale sanatatii mintale cu sprijinul terapiei. Prin urmare, schimbarea exista insa nu este deloc usoara. Se intampla ca oamenii sa nu fie pregatiti din punct de vedere emotional sa se schimbe iar cand se afla in posibilitatea de a alege, multi refuza sa depaseasca mediul de confort.

De cele mai multe ori, pentru a ajunge la o imbunatatire trebuie sa faci eforturi foarte mari. Multi se tem de necunoscut si le este extrem de frica sa faca primul pas spre schimbare.  Daca o persoana decide ca vrea sa se schimbe fara sa fie impinsa de la spate inseamna ca are toate sansele de a reusi. Cand presiunea vine din partea altora si persoana in cauza nu depune nici un fel de efort, atunci totul esueaza.

Tu poti incuraja pe cineva oferindu-i un model pozitiv de schimbare insa nu  ii poti controla actiunile, pentru ca decizia finala ii apartine in totalitate. Este posibil ca oamenii sa-si schimbe trasaturile de personalitate, obiceiurile, comportamentele si gandurile. Exista cateva forme de terapie  care ofera un real ajutor in acest sens. Terapia de acceptare a angajamentului se concentreaza pe acceptarea comportamentului negativ, a trasaturilor de personalitate sau a situatiilor apoi ofera modele de comportament, care incurajeaza schimbarea.

Este foarte important sa recunosti cand ai comportamente nesanatoase si sa le inlocuiesti cu unele sanatoase si durabile. Interviul motivational este o altă forma de terapie ce are ca scop intelegerea etapelor schimbarii. Aceasta este special conceputa pentru a-i face pe oameni să se implice si sa-i motiveze sa se schimbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here