Pe data de 8 februarie 2024, Romania a fost martora a doua evenimente seismice semnificative. Primul cutremur a avut epicentrul in judetul Ilfov, la o distanta de doar 20 de kilometri de capitala Bucuresti, si a avut o magnitudine de 2,1. Acest fenomen s-a resimtit intens in zona epicentrala si a provocat usoare miscari de teren, inclusiv la Ploiesti si in alte localitati din apropiere.

Cateva ore mai tarziu, un alt cutremur, cu o magnitudine de 2,5, a avut loc in judetul Vaslui, in partea de est a tarii. Aceasta miscare tectonica a fost simtita puternic in mai multe orase din regiune, printre care Galati si Iasi, provocand ingrijorare si panica in randul locuitorilor.

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Constantin Ionescu, a oferit o perspectiva asupra acestor evenimente seismice, subliniind ca nu este neobisnuit sa se inregistreze cutremure in apropierea Bucurestiului. El a mentionat ca in zona de est a Capitalei exista falii tectonice mici, unde se pot produce periodic cutremure cu magnitudini de pana la 3-4 grade. Totusi, aceste fenomene nu sunt foarte frecvente si nu au avut loc roii de cutremure asa cum s-au inregistrat in alte regiuni ale tarii, cum ar fi Oltenia sau zona Galati.

Aceste evenimente subliniaza importanta monitorizarii si intelegerii fenomenelor seismice in Romania, precum si necesitatea pregatirii adecvate a populatiei pentru astfel de situatii de urgenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here