Proiectele din domenii precum constructii, arhitectura si inginerie beneficiaza deja de multi ani de zile de avantajele oferite de tehnologia informatica si de programele asistate de computer. Cu ajutorul acestor programe asistate de computer proiectele din aceste domenii de activitate sunt realizate intr-un ritm mai rapid si cu o precizie mult mai mare inca din faza de proiectare. In acelasi timp colaborarea dintre proiectanti, constructori si beneficiari este mult facilitata ca urmare a unei interactiuni mai stranse.

Dintre aplicatiile software utilizate in constructii, arhitectura si inginerie, printre cele mai eficiente si des utilizate sunt acelea din categoria Building Information Modeling (BIM). Exista mai multe avantaje pentru care proiectantii, constructorii si beneficiarii proiectelor din domeniul constructiilor, al arhitecturii si al ingineriei aleg sa foloseasca aplicatiile de tip BIM, iar cele mai importante astfel de avantaje se refera la urmatoarele aspecte:

1.O mai buna coordonare si gestionare a proiectelor

Un prim avantaj major al aplicatiilor de tip BIM pentru domenii precum constructii, arhitectura si inginerie se refera la faptul ca aceste solutii software permit o coordonare si o gestionare mult mai buna a proiectelor.

Acest lucru se datoreaza faptului ca documentatia pentru proiect, etapele parcurse pe durata derularii proiectului, dar si eventualele probleme intampinate, sunt accesibile pentru proiectanti, echipele de lucru, dar si pentru beneficiari. Prin urmare vorbim despre o comunicare mai rapida, mai eficienta si posibilitatea de a gasi solutii impreuna.

2.Reducerea riscului de aparitie a erorilor

Un alt avantaj al aplicatiilor din categoria Building Information Modeling se refera la reducerea semnificativa a riscurilor de aparitie a erorilor in etapa de proiectare si de realizare a constructiei sau de implementare a unui proiect.Astfel de erori care pot incetini anumite proiecte pot aparea prin prisma unor modificari efectuate de proiectanti si care nu ajung la timp la echipele de lucru. Sau care ajung la beneficiari ulterior. Tocmai in acest context solutiile software de tip BIM permit vizualizarea in timp real a oricaror modificari efectuate, accesul fiind disponibil pentru proiectanti, echipe de lucru si beneficiari.

3.Acces la servicii de tip cloud

Tot in categoria atuurilor oferite de aplicatiile BIM pentru constructii, arhitectura si inginerie se numara si faptul ca ofera acces la servicii de cloud. Aceste servicii permit accesul oricarui utilizator sau membru al proiectului la informatii relevante pentru desfasurarea si implementarea proiectului.

4.Automatizarea proceselor repetitive

In cadrul proiectelor exista numeroase procese repetitive, procese care inseamna un consum mare de timp. Cu ajutorul solutiilor software de tip BIM aceste procese repetitive sunt eficientizate foarte mult prin automatizarea lor. Altfel spus, timpul alocat acestor procese scade considerabil, iar rezultatele beneficiaza de o acuratete mult mai mare.

5.Centralizarea informatiilor

Nu in ultimul rand merita a fi amintit avantajul de a avea toate datele si informatiile cu privire la proiecte intr-un singur loc. Acest lucru asigura centralizarea informatiilor esentiale pentru derularea cu succes a unui proiect de arhitectura sau in constructii, iar centralizarea intr-un singur loc a tuturor acestor informatii faciliteaza reusita proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here