Fatadele din sticla si aluminiu au devenit deja ceva tot mai prezente in cele mai multe dintre orasele lumii. Faptul ca tot mai multe cladiri administrative si spatii de birouri au la baza proiecte care pornesc de la acest tip de fatade denota ca pentru arhitecti si constructori aceste fatade aduc anumite avantaje si beneficii. La baza fatadelor din sticla si aluminiu stau sistemele de pereti cortina.
Aceste sisteme pot fi aplicate pe orice plan vertical al unei cladiri, indiferent daca vorbim despre o inclinare cu panta pozitiva sau cu panta negativa.Pe langa planurile verticale, peretii de tip cortina se pot aplica fara probleme si in cazul acoperisurilor sau pentru cupole si iluminatoare.
Exista mai multe tipuri de astfel de pereti de tip cortina, fiecare dintre acestea avand anumite caracteristici si fiind recomandate pentru diferite abordari. Tocmai de aceea este important de stiut care sunt principalele caracteristici ale tipurilor de pereti de tip cortina.
Variante de pereti de tip cortina
O prima varianta a peretilor cortina este cea caree are la baza un profil de aluminiu. Acest tip de pereti cortina mai este cunoscut si ca fiind sistemul clasic al peretilor cortina. Acesti pereti au profilele vizibile din exterior atat pe verticala, cat si pe orizontala. Este un sistem foarte usor de asamblat si are menirea de a rezista in fata oricarei deformari aparute in urma vibratiilor la care poate fi supusa o cladire.
O a doua varianta a peretilor de tip cortina este cel realizat pe baza elementelor modulare si este cunoscut ca fiind sistemul structural. Elementele modulare sunt realizate in atelier si sunt ulterior montate in structura de baza a fatadelor avand ca fundament peretii de tip cortina. Acest tip de pereti cortina nu ofera vizibilitate din exterior si inseamna un rezultat excelent din perspectiva aspectului si a finisajelor.
Ajungem si la varianta peretilor cortina pe sistem semi-structural. Aceasta optiune este foarte eficienta prin prisma faptului ca ofera realizarea unei constructii articulate si nu isi pierd in timp din rezistenta nici in fata presiunii vantului, dar nu pierd nici din impermeabilitate.Aspectul este unul foarte apreciat din perpsectiva estetica, datorita faptului ca ferestrele din exterior sunt identice cu cele privite din interior.
Sistemele peretilor cortina – avantaje pentru constructori si beneficiari
Odata ce in cadrul unui proiect se opteaza pentru fatade pe baza sistemelor de pereti cortina, atat constructorii cat si beneficiarii proiectului respectiv vor avea numai si numai de castigat.Vorbim aici despre rapiditatea cu care se poate realiza un astfel de proiect. Acest lucru inseamna un timp scurt pentru efectuarea lucrarii si costuri mai mici pentru beneficiarul proiectului.
Usurinta de a monta sistemele peretilor cortina pentru astfel de fatade este cu siguranta foarte apreciata de orice echipa de constructori. De cealalta parte, beneficiarii constructiei respective vor putea sa se bucure de izolare fonica si termica de exceptie, dar si de o iluminare naturala din belsug in interiorul cladirii care beneficiaza de fatade din sticla si aluminiu.Cu siguranta ca aceste avantaje merita avute in vedere.