Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, intr-o interventie recenta destinata sa clarifice directia fiscala si politica a guvernarii pentru anul 2024, a asigurat cetatenii ca nu vor exista mariri de taxe si ca stabilitatea politica va fi o prioritate.
Stabilitate si predictibilitate fiscala
„Avem o datorie, in primul rand, fata de dumneavoastra, de efortul pe care l-ati facut, nu numai in 2023, dar si in 2022,” a afirmat Ciolacu, punand in valoare recunostinta fata de sacrificiile populatiei in perioadele economice si sociale dificile. Aceasta promisiune vine sa intareasca increderea in capacitatea coalitiei de a gestiona eficient economia nationala, in ciuda provocarilor existente.
Promovarea Romaniei si reforma fiscala
Subliniind importanta promovarii interne si externe, premierul a mentionat: „Nu putem sa ne clasam si sa facem fata unei concurente, vorbim de produse sau de servicii, daca nu stim sa ne promovam noi insine, inainte de toate.” Acest apel la consolidarea imaginii Romaniei subliniaza necesitatea unei strategii integrate de dezvoltare, in care fiecare cetatean si sector economic sa contribuie la profilul general al tarii.
Noi directii dupa reforma pensiilor
Referindu-se la reforma pensiilor, premierul a punctat finalizarea cu pensiile speciale si a insistat pe corectitudinea fata de cetateni in acest proces. „Nimeni, si niciun Parlament si niciun Guvern, nu poate sa vina cu masuri retroactive, ci poate sa creeze o perspectiva,” a spus Ciolacu, promitand o abordare echitabila si transparenta.
Angajamente pentru anul 2024
Reiterand angajamentele sale, premierul a afirmat: „In anul 2024, din punctul meu de vedere, sunt doua lucruri foarte clare: nu vor fi mariri de taxe si va exista o stabilitate politica.” Aceasta asigurare vine sa ofere o viziune clara asupra directiei politice si fiscale, esentiala pentru planificarea pe termen lung atat a cetatenilor, cat si a mediului de afaceri.
Echilibrarea provocarilor economice
Abordand problemele economice curente, Ciolacu a vorbit despre criza energetica, inflatia crescuta si scaderea nivelului de trai, explicand eforturile guvernamentale de a echilibra aceste aspecte. „Am incercat sa echilibram aceste lucruri,” a indicat el, subliniind actiunile guvernului de a diminua impactul acestor provocari asupra vietii de zi cu zi a romanilor.
Dialogul pentru reforma fiscala
Cu privire la reforma fiscala si asumarile din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Ciolacu a accentuat necesitatea unui dialog deschis si participativ. „Din punctul meu de vedere, reforma fiscala sta in doua principii pe care va trebui, la un moment dat, impreuna cu dvs., politicienii, Guvernul, coalitia, sa stam cu totii la masa si sa hotaram odata, pentru o perioada nu scurta, de aceasta data, pe o perioada medie, care este solutia cea mai buna,” a afirmat el.
Viziunea asupra coalitiei guvernamentale
Despre coalitia guvernamentala, premierul a exprimat o viziune optimista, anticipand o stabilitate politica cel putin pana la sfarsitul anului 2024. Acesta isi doreste continuitate si o scadere a frecventei schimbarilor din cabinet, bazandu-se pe lectiile invatate din experientele precedente.
Proiecte si initiative legislative
In final, Ciolacu a facut referire la proiectele legislative in curs, inclusiv proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe durata vacantei parlamentare, ilustrand astfel angajamentul executivului de a mentine un flux legislativ constant si de a aborda eficient nevoile tarii in diferite domenii de interes national.
Aceste declaratii ale premierului Marcel Ciolacu au rolul de a consolida increderea in guvernare si de a asigura cetatenii ca directiile viitoare vor fi stabilite prin colaborare si transparenta, avand ca scop final bunastarea si progresul Romaniei.