Daca ai calatorit cu avionul pana acum probabil ca esti familiarizat cu aceasta regula, insa daca tocmai te pregatesti sa zbori pentru prima data trebuie sa acorzi atentie maxima acestor detalii.

Daca pasagerul care sta in fata ta rabateaza scaunul, cu siguranta te vei simti cam inconfortabil si vei dori sa-ti schimbi locul, insa nu poti sa te muti oriunde vrei. Insotitorii de zbor avertizeaza pasagerii sa-si pastreze locul in avion, deoarece in caz contrar isi asum riscul de securitate.

Fiecare pasager are un loc fix mentionat pe biletul de zbor. Unele companii ofera posibilitatea de a alege locul pe care il doresti, insa nu toate. Indiferent de situatie, nu trebuie sa schimbi niciodata locul in avion, inainte de a anunta echipajul.

Intotdeauna, inainte de decolare, se face un test de greutate si centrare pentru a avea certitudinea ca exista un echilibru perfect pentru decolare. Acest lucru inseamna ca atunci cand pasagerii isi schimba locurile, influenteaza in mod automat si echilibrul avionului.

Este important ca centrul de greutate sa se mentina undeva in centru, pentru a avea un zbor lin. Asadar, trebuie sa soliciti parerea personalului inainte de a va muta locul, din motive de securitate.

In cadrul unor companii aeriene, cum ar fi : Lufthansa si Eurowings, pasagerii au posibilitatea de a-si locurile la bord doar cu acceptul echipajului. Chiar daca la prima vedere aceasta decizie pare a fi impotriva pasagerilor, in realitate lucrurile stau cu totul altfel. Personalul are responsabilitatea deplina de a mentine securitatea acestora pe tot parcursul zborului, de aceea uneori sunt nevoiti sa le refuze anume dorinte.

Prin urmare, sunt putine situatiile in care personalul de cabina isi da acceptul pentru ca unii pasageri sa isi schimbe locurile la bord. Pilotii cunosc toate detaliile tehnice si fac tot ceea ce le sta in putinta sa pastreze avionul in siguranta, precum si pasagerii care iau parte la zbor.

Acestia dezvalui faptul ca daca sistemele de bord sunt setate gresit, atunci avionul se afla in imposibilitatea de a decola dar exista si posibilitatea de a se prabusi in incercarea de decolare. Multi dintre ei au trait astfel de experiente, de aceea prefera sa fie cat mai precauti si sa respecte cu precizie regulile impuse.

Daca cativa pasageri iau decizia de a-si schimba locurilor dupa bunul plac, fara sa intrebe personalul de cabina daca acest lucru e posibil, atunci avionul s-ar putea sa fie in pericol. In acest context, centrul de greutate se muta undeva in partea din dreapta si stanga a avionului iar daca pista este foarte scurta, decolarea este destul de anevoioasa.

Asadar, schimbarile de locuri neanuntate pot avea un efect dezastruos asupra echilibrului avionului si in mod implicit, asupra sigurantei pasagerilor. Nimeni nu isi doreste ca dintr-o simpla neatentie, sa puna in pericol vietile a sute si sute de oameni, de aceea este foarte important sa acorzi atentie acestor detalii neinsemnate, care pot avea repercursiuni destul de grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here