In ultima vreme, tot mai multi oameni sunt diagnosticati cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten. De asemenea, se pare ca multe persoane sufera de aceasta boala, fara sa fie diagnosticati. Acestia nu trebuie sa consume alimente precum : paine, covrigi, prajituri sau alte produse de patiserie, pentru ca acestea le agraveaza boala.
Daca nu este tratata la timp, aceasta afectiune poate duce la complicatii si probleme de sanatate grave. Acestia trebuie sa urmeze cu strictete dieta fara gluten, Totusi excluderea glutenului din alimentatie nu trateaza definitiv boala celiaca, dar ii amelioreaza semnificativ simptomele.
Glutenul este o proteina ce se regaseste in grau, orz, secara si alte derivate ale acestor cereale. Pe piata exista foarte multe alimente care contin gluten. O dieta fara gluten inseamna excluderea totala a acestor alimente.
Cei care sunt nevoiti sa adopte acest stil de viata, pot sa traiasca in mod sanatos, consumand multe fructe si legume, nuci si seminte, lactate, oua, carne si peste. Toate acestea sunt lipsite de gluten si reprezinta alimente sigure.
O alimentatie echilibrata din care sa excluzi glutenul este singurul tratament eficient, pentru ca aceasta ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor bolii.
Cei care trebuie sa urmeze o dieta fara gluten, trebuie sa elimine o multime de alimente din planul alimentar de zi cu zi, si-anume toate cele care contin cereale cu gluten.
Totusi, partea buna este ca, sunt multe alimente care nu contin gluten si care pot face parte dintr-o nutritie echilibrata, cum ar fi :
- fructe și legume
- leguminoase: fasole, linte, naut, mazare verde, soia;
- nuci si seminte (nuci, migdale, caju, fistic, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui);
- carne si peste;
- lactate si oua;
- orez salbatic, brun sau alb;
- hrisca;
- faina de migdale;
- porumb și amidon de porumb;
- mei;
- faina de mazare;
- faină de cartofi;
- quinoa;
- soia si faina de soia
- produse speciale fara gluten.
Chiar daca din lista produselor ce pot fi consumate de cei care sufera de boala celiaca sau au intoleranta la gluten fac parte si alte cereale, de regula, toate acestea prezinta un risc crescut de contaminare cu gluten deoarece sunt prelucrate alaturi de alte cereale care contin gluten. Tine cont de faptul ca si tu te poti confrunta cu acest risc acasa, atunci cand alimentele fara gluten intra in contact cu alimentele ce contin gluten.
Iata o serie de reguli clare pe care trebuie sa le respecti, pentru a reduce la maxim acest risc :
- nu folosi acelasi prăjitor pentru painea cu si fara gluten;
- nu taia paine cu acelasi cutit si nu cerne faina cu aceeasi sita
- nu praji in acelasi ulei;
- nu folosi aceleasi linguri sau cutite pentru untul clasic, untul de arahide, mustar sau maioneza.