Copiii se dezvolta in ritmuri diferite, inca de cand sunt foarte mici si pana cand cresc mari. Totusi, limbajul nu este diferit, astfel ca nu exista o varsta fixa la care un copil ar trebui sa inceapa sa vorbeasca.

Totusi, exista anumite repere pe care majoritatea copiilor le ating in comunicare la anumite varste. Parintii care observa ca micutii lor nu vorbesc atunci cand copiii unor cunoscuti o fac, se simt uneori descurajati, insa nu trebuie sa faca comparatie intre copii.

De cele mai multe ori este vorba despre variatia naturala a momentului in care cei mici isi ating propriile repere. In alte situatii, s-ar putea sa fie vorba despre o intarziere temporara a limbajului iar in cele mai multe cazuro acestia reusesc sa recupereze decalajul fara sa fie nevoie de nicio interventie. Pentru unii copii, acesta poate fi un semn ca apar tulburari de dezvoltare a limbajului pe termen lung.

In acest context, parintii trebuie sa stie cand intarzierea limbajului reprezinta un motiv de ingrijorare pentru ei. In general, copiii incep sa bolboroseasca incepand cu varsta de 6 luni si spun primele cuvinte intre 10 si 15 luni, insa majoritatea incep sa vorbeasca la 1 an. Apoi incep sa rosteasca un numar tot mai mare de cuvinte pana cand formeaza propozitii simple dupa 18 luni.

Ceea ce multi nu inteleg este faptul ca limbajul nu reprezinta doar sunetele pe care le emitem cu vocea, ci este mult mai complex. Trebuie sa cunoastem cuvintele folosite, sa avem o idee despre ce inseamna aceste cuvinte in contexte diferite si sa intelegem sensul unei propozitii. Acestea se numesc abilitati lingvistice receptive. De multe ori, copiii ințeleg mai mult decat pot comunica ei insisi.

Prin intelegerea de catre copii a limbajului din jurul lor copiii isi dezvolta propriile competente lingvistice. Unele afectiuni care afecteaza vorbirea, cum ar fi balbaiala, sunt foarte vizibile.

Daca cei mici inteleg contextul, insa nu rostesc cuvintele nu este nici o problema. Unii copii necesita o mai buna intelegere a limbajului in sine. Uneori este dificil sa se identifice o problema de limbaj la unii copii, in special atunci cand se folosesc de contextul social. Pentru copii poate fi frustrant atunci cand nu-si pot exprima gandurile sau cand nu inteleg foarte bine ce se intampla in jurul lor.

Un copil care are crize de furie, dar iti este greu sa spuna de ce este suparat, poate avea o dificultate de limbaj. Doar atunci cand observi ca copilului ii este greu sa urmeze instructiuni simple, exista o problema mai persistenta. In jur de 70-80% dintre copiii cu intarzieri expresive recupereaza limbajul pana la varsta de patru ani.

Pentru altii, acest lucru ar putea evidentia o tulburare de dezvoltare a limbajului, o afectare pe termen lung a abilitatilor lingvistice, dar uneori este destul de dificil sa se deosebeasca intarzierea si tulburarea de limbaj inainte de scoala primara.

Aceasta tulburare afecteaza 7,6%, adica unul din 15 copii si poate influenta abilitatile de exprimare si receptare a limbajului chiar si pana la varsta adulta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here