HomeSocialMunca la distanta vs. revenirea la birou: Ce decizii iau companiile in...

Munca la distanta vs. revenirea la birou: Ce decizii iau companiile in 2025?

Anul 2025 aduce noi provocari pentru angajati si angajatori in ceea ce priveste politica muncii la distanta. In timp ce unele companii majore impun revenirea completa la birou, altele aleg sa pastreze flexibilitatea unui model hibrid. Specialistii din domeniu estimeaza ca, in ciuda presiunilor pentru intoarcerea fizica la locul de munca, formatul hibrid va ramane dominant, conform unui raport publicat de CNBC.

Intoarcerea la birou devine o tendinta impusa de marile companii

In ultimele luni, mai multe corporatii de top, printre care Amazon, AT&T, Boeing, Dell si Walmart, au solicitat unei parti dintre angajatii lor sa revina la birou cinci zile pe saptamana.

Aceasta tendinta a ajuns si in sectorul public, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care toti angajatii din departamentele si agentiile federale trebuie sa isi incheie regimul de munca la distanta si sa revina la birouri cat mai curand posibil. In plus, administratia Trump a oferit pachete de compensare celor care aleg sa demisioneze, termenul limita pentru aceste oferte fiind 6 februarie 2025.

Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca impunerea unor astfel de masuri ar putea determina un val de demisii, in special in randul angajatilor performanti si al celor cu experienta indelungata.

Intoarcerea la birou determina angajatii sa demisioneze

Un sondaj realizat de Pew Research Center, in octombrie 2024, pe un esantion de peste 5.200 de angajati, a relevat ca 46% dintre cei care lucreaza in regim hibrid sau de la distanta ar fi dispusi sa paraseasca locul de munca daca ar fi obligati sa revina complet la birou.

Aceasta tendinta este confirmata si de un studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh, care a analizat impactul politicilor de revenire la birou asupra companiilor din indicele S&P 500. Cercetarea a demonstrat ca firmele care au restrans flexibilitatea muncii au experimentat rate de demisie anormal de mari, in special in randul:

  • Angajatilor seniori
  • Femeilor
  • Personalului cu inalta calificare

In plus, companiile care au eliminat posibilitatea muncii la distanta au avut dificultati semnificative in recrutare, necesitand mai mult timp pentru a acoperi pozitiile vacante si inregistrand o scadere a ratei de angajare.

Impactul asupra moralului angajatilor: De la implicare la „munca minima”

Intr-un climat economic dificil, multi angajati care nu au posibilitatea de a-si gasi rapid un alt loc de munca aleg sa ramana, dar devin mai putin implicati.

„Multi vor face strictul necesar pentru a nu fi concediati, dar isi vor cauta constant un alt loc de munca si, de indata ce gasesc o oportunitate mai buna, vor pleca,” explica Mark Ma, profesor asociat de administrare a afacerilor la Universitatea din Pittsburgh.

In aceste conditii, companiile care isi doresc sa reduca numarul de angajati fara a afecta moralul echipelor ar trebui sa recurga la concedieri strategice ale angajatilor cu performante scazute, mai degraba decat sa impuna politici rigide de revenire la birou.

Companiile care mentin flexibilitatea vor avea un avantaj competitiv

In ciuda tendintei de revenire completa la birou, analizele din industrie arata ca munca hibrida va continua sa domine.

Dintre cele 500 de companii analizate de Universitatea din Pittsburgh in 2024, doar 10 au impus o revenire totala la birou pentru unii dintre angajati.

„Conform datelor pe care le observam, nu cred ca majoritatea companiilor vor adopta aceasta masura. Majoritatea au stabilit deja o politica hibrida si, daca nu intervine o problema majora, nu o vor schimba,” explica Ma.

Aceasta tendinta este sustinuta si de raportul ZipRecruiter, care arata ca:

  • 31% dintre companii au redus optiunile de munca la distanta in 2024.
  • 33% dintre companii au extins oportunitatile de lucru de la distanta.

Astfel, in timp ce marile corporatii pot impune revenirea la birou datorita salariilor competitive, companiile mai mici, care nu pot concura din punct de vedere financiar, pot atrage talente prin oferirea unui program de lucru flexibil.

„Firmele mici nu urmeaza aceasta tendinta,” confirma Ma.

Perspective pentru 2025: Munca hibrida ramane modelul dominant

Desi unele companii si chiar guverne impun revenirea totala la birou, specialistii din domeniul resurselor umane sunt de parere ca munca hibrida va ramane regula in 2025.

Companiile care isi doresc sa atraga si sa retina angajati talentati trebuie sa gaseasca un echilibru intre productivitatea la birou si flexibilitatea dorita de angajati. O politica rigida de revenire la birou poate duce la pierderea talentelor esentiale si la scaderea implicarii echipelor.

Viitorul muncii va fi definit de flexibilitate, iar companiile care inteleg acest aspect vor avea un avantaj competitiv pe termen lung.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe