Bridge-ul este unul dintre cele mai populare jocuri de carti, fiind o forma mai evoluata a jocului de wist. Acest joc mai poarta denumirea si de wist rusesc. Bridge-ul este unul dintre cele mai vechi din istoria jocurilor de carti, fiind foarte indragit si in ziua de astazi. Pentru acest joc este nevoie de doua echipe formate din cate doi jucatori.

Bridge-ul a aparut pentru prima data in secolul al XIX-lea. Pe parcursul istoriei jocul a suferit mai multe modificari semnificative. Prin urmare, dealerul poate alege culoarea de atu, exista posibilitatea jocului fara atu, licitarea poate fi dublata si pot aparea diferite bonusuri pentru slam.

In secolul al XX-lea au aparut mai multe tipuri de bridge, primul fiind „Auction Bridge” (1904) iar ultimul „Bridge-plafond.

Jocul modern, cu regulamentul actual, a fost realizat de catre americanul miliardar Harold Stirling Vanderbilt.  In forma sa de baza, bridge-ul este un joc de carti jucat in 4 folosind un pachet standard de carti. In jocul de bridge se folosesc toate cele 52 de carti din pachet, dintre care 13 carti sunt de fiecare culoare, si anume: As, Popa, Dama, Valet, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 și 2.

Ordinea culorilor este: trefla, romb, inima rosie și inima neagra, fara atu. In acdrul acestui joc nu se numara punctele, ci numarul de levate realizate pe fiecare partida adica 13 levate posibile repartizate intre cele două echipe.

Prin urmare, fiecare se identifica folosind denumirea punctelor cardinale, iar echipele astfel formate sunt axa Nord-Sud, respectiv axa Est-Vest. Jucatorii sunt dispusi in cele patru parti ale mesei de joc iar cartile se impart in sensul acelor de ceasornic, pe rand.

Fiecare jucator primeste 13 carti. Cartile trebuie puse in ordinea punctelor cardinale N, S, E, V. Jocul de bridge are doua etape: licitatia si jocul de levata. Declarantul anunta care este contractul pe care vrea sa-l faca impreuna cu coechipierul sau. Mai exact, cate runde trebuie castigate pentru a castiga jocul.

Contractul reprezinta de fapt angajamentul luat de o echipa pentru a castiga un numar de trick-uri cu un anumit simbol (trefla, romb, inima rosie sau neagra). Un trick reprezinta fiecare levata castigata de linia declarantului pe langa cele 6 de baza.

Perechea care licitează cel mai mare numar de trick-uri, este cea care castiga licitatia. Cele 6 levate de baza se adauga la orice contract stabilit Levata este o runda de joc prin care este determinat rezultatul unui contract. Aceasta este formata din 4 carti puse pe masa, pe rand, de fiecare jucator.

La finalul rundei, toate cartile sunt luate de cel care castiga si trebuie aranjate din nou pe masa. Licitatia este pornita de dealer si tot el va face si primul anunt. Apoi ceilalti jucatori vor trebui sa faca anuntul cu privire la contractul ales ce dezvaluie: numarul de levate, culoarea de atu daca este un atu si contestarea contractului .

Cel care liciteaza la nivelul cel mai inalt castiga contractul, iar culoarea din contractul final devine atu. Daca se licitează fara atu atunci nu va exista atu la jocul de laveta. Cel care stabilit primul in licitatie atuul se numeste declarant, iar partenerul acestuia este denumit mort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here