Gogosarii sunt legume foarte aromate care se pot pastra foarte bine la borcan pe timpul iernii. Este important sa cumperi gogosari proaspeti si parfumati atunci cand vrei sa-i pui la murat. Gogosarii murati, sunt un adevarat deliciu cu care poti asezona diferite preparate facute din carne si cartofi.
Gogosarii se mureaza in apa cu otet sau cu sare, tinand cont de faptul ca fermentatia in otet este mai rapida, fata de cea in saramura. Iata cateva retete care pot sa reprezinte un punct de inspiratie pentru tine :
Gogosari pentru iarna – reteta fara oparire
Ingrediente: 1 kg gogosari, 1 lingurita sare 1 lingura zahar 1 telina cu frunze, 5-6 catei de usturoi, 10-15 boabe de piper, 15-20 boabe de mustar, 80-100 ml otet
Mod de preparare: Gogosarii taiati in jumatati se pun intr-un vas si se presara cu sare si zahar. Se lasa acoperiti peste noapte pentru ca acestia sa lase un suc aromat. Apoi se pun in borca cateva frunze de telina, 2-3 catei de usturoi si cateva boabe de piper si mustar, apoi se adauga jumatatile de gogosari si radacina de telina taiata felii.
Deasupra se pun restul de condimente si se toarna 80 ml otet si sucul lasat de gogosari. Daca nu este suficient suc se mai adauga si restul de otet. Apoi se inchide ermetic borcanul si se pune la fiert, intr-un vas cu apa pentru 15 minute. Se acopera cu un servet gros si se lasa in oala pana ce se raceasc complet.
Gogosari in otet la rece – fara fierbere
Ingrediente: 5 kg gogosari; 1 l oțet; 500 g zahar; 2 linguri boabe de piper; 5 linguri de sare.
Mod de preparare: Gogosarii se taie fasii subtiri si se pun intr-un vas iar deasupra se adauga restul ingredientelor. Se lasa acoperiti peste noapte pentru a-si lasa zeama. Apoi se pune toata compozitia in borcane c sterilizate si se pastreaza la loc racoros.
Gogosari opariti la borcan pentru iarna
Ingrediente: 5 kg gogosari, 1 l otet, 2 l apa, 4 linguri sare, 300 g zahar, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, frunze de telina, hrean.
Mod de preparare: Gogosarii se taie bucati si se face o saramura pentru muraturi cu apa, otet, sare, piper si restul ingredientelor. Se pune totul la foc iar cand apa incepe sa fiarba se adauga pe rand gogoșarii pentru doar cateva minute, pana cand si schimba culoarea. Nu trebuie lasati mai mult de 5 minute pentru ca se inmoaie rapid.
Apoi se aseaza in borcane, se adauga hreanul taiat fasii si frunzele de telină. Pentru un plus de design si culoare, se pot adauga si felii subtiri de morcovi. Deasupra se toarna saramura calda.Toate condimentele folosite la saramura se adauga pe rand in fiecare borcan cu gogosari in otet.