Checul este un desert foarte popular si apreciat in multe parti ale lumii. Acesta se consuma ca un desert sau langa cafea, si poate fi facut intr-o multime de combinatii. Pentru a face un chec rapid ai nevoie de cateva ingrediente simple si un minim de efort. Acesta poate fi servit alaturi de inghetata, gem sau fructe.
Pentru prepararea unui chec delicios trebuie sa tii cint de cateva sfaturi de pret, cum ar fi :
- nu amesteca prea mult aluatul
- bate bine albusurile
- incorporeaza faina prin tehnica de invaluire
- foloseste oua mari si proaspete
Pentru u chec festiv adauga si o glazura din ciocolata alba sau neagra. Poti amesteca jumatate din compozitie cu cacao, pentru a face un chec marmorat. Nu uita sa pui si esenta de vanilie, lamaie, portocale sau migdale pentru un plus de gust. Foloseste diferite fructe sau arome dupa gust.
Nu amesteca prea mult aluatul pentru ca se lasa. Un amestec prea dens nu va face checul pufos. Albusurile batute spuma te ajuta sa obtii un desert fin si bun. Daca nu incorporezi faina atent, risti ca aluatul sa ramana fara bule de aer, astfel ca nu va creste frumos. Folosind oua de casa vei obtine un gust mul mai bogat.
Daca vrei un chec pufos cu un design deosebit, fa un chec zebra. Pentru a obtine acest efect trebuie sa pui cate o lingura din aluatul de vanilie, iar in centru o lingura din aluatul de cacao si tot asa pana cand termini compozitia. Daca vrei un chec cu glazura o poti pune in linii subtiri alternand ciocolata alba cu cea neagra, si vei obtine un design cu totul special. Iata o retata de chec pe care merita sa le incerci :
Ingrediente : 10 oua 300 g zahar 100 ml ulei 250 g faina 25 g cacao 100 ml lapte, lare, esenta de vanilie.
Mod de preparare
Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Tapeteaza tava cu unt si faina. Bate albusurile cu un praf de sare cu ajutorul unui mixer .
Când albusurile au devenit o spuma tare, adauga zahar si continua mixarea. Separat amesteca galbenusurile cu putina sare. Adauga esenta de vanilie peste albusuri si uleiul si amesteca bine. Pune laptele in gălbenusuri si toarna acest amestec peste cel cu albusuri.
Imparte in doua parti egale, intr-una pune vanilie si in cealalta cacao. In compozitia pentru cacao adauga doar 70 de grame de faina iar in cealalta 180 de grame. Pune faina in ploaie si amesteca bine. Poti face un chec mare sau 2 mici.
Lasa blatul la copt 40 de minute si fa testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este gata. Presara cu zahar pudra sau serveste cu sos de vanilie sau ciocolata. Bucura-te de un gust apetisant si un plus de savoare alaturi de cei dragi.