HomeEducatie / Cultura / ArtaCe semnificatie are un oras care a devenit capitala culturala europeana?

Ce semnificatie are un oras care a devenit capitala culturala europeana?

Timisoara a intrat oficial pe 17 februarie 2023 in categoria selecta a oraselor desemnate a fi o Capitala Europeana a Culturii, alaturi de Elefsina (Grecia) si de Veszprem (Ungaria). Acestea se alatura celor peste 60 de orase selectate in anii precedenti, din Uniunea Europeana dar si si afara acesteia.

Noile capitale europene ale culturii vor celebra detinerea acestui prestigios titlu printr-o serie de evenimente, expozitii si spectacole. 2023 a fost desemnat anul culturii la nivel continental. In 2016 au candidat la acest titlu orasele Bucuresti, Baia Mare si Cluj-Napoca.

A fost nevoie de investitii totale de 150 de milioane de euro pentru ca un oras sa devina capitala culturala a Europei. Acesti bani au fost investiti in infrastructura culturala locala si in revalorificarea unor locuri de patrimoniu cultural ale orasului. Asadar in 2021 Timisoara s-a clasificat pentru acest titlu.

Sloganul anului cultural 2023 este „Shine your light!! iar tema luminii se potriveste de minune orasului de pe Bega pentru ca a fost mereu un oras inovativ, care se mandreste cu multe premiere sociale, culturale si tehnologice. In 1884, a fost primul oras european care a oferit iluminat stradal electric.

Timisoara are o sansa unica sa renasca nu doar in plan cultural, ci si din punct de vedere economic si social. Castigarea acestui titlu reprezinta o excelenta oportunitate pentru dezvoltarea pe termen lung a orasului, dar si a intregii regiuni, pentru a-si redefini identitatea intr-o Europa tot mai agitata si mai nesigura prin forta culturii.

Faptul ca Timișoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii reprezinta o recunoastere a meritelor unei comunitati care s-a facut remarcata de-a lungul istoriei. Programul de acordare a titlului de „Capitala Europeana a Culturii” a fost demarat de Consiliul de Ministri al Uniunii Europene in iunie 1985. Pana in 2001, acesta a purtat denumirea de „Orasul european al culturii”.

Programul a fost conceput pentru a sprijini bogatia si diversitatea culturala la nivel continental, dar si pentru constientizarea istoriei si a valorilor europene comune. Prin acordarea acestui titlu se stimuleaza turismul durabil si se promoveaza dezvoltarea oraselor prin forta culturii.

Acest titlu are un impact pozitiv pe termen lung din punct de vedere cultural, social si economic, atat pentru orasele desemnate, cat si pentru regiunile invecinate. Acest program a devenit unul dintre cele mai ambitioase proiecte culturale la nivel continental, dar si o actiune extrem de apreciata a Uniunii Europene.

Titlul de „Capitala Europeana a Culturii” este atribuit unuia sau mai multor orase pe o perioada de un an. O data la trei ani poate fi desemnat un oras dintr-o tara candidata. Pentru a fi selectate, orasele candidate trebuie sa elaboreze un program cultural cu o puternica dimensiune europeana pentru a promova implicarea activa a locuitorilor și a comunitatilor lor.

Acest titlu deosebit ofera posibilitatea oraselor desemnate sa isi imbunatateasca in mod evident imaginea, pentru a se evidentia usor in intreaga lume. Asadar, dezvoltandu-se prin cultura isi consolideaza pozitia pe harta Europei si atrage in consecinta, mai multi turisti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe