Gutuile se sunt fructe aromate care ocupa un loc de top in deliciile toamnei. Placintele cu fructe coapte sunt foarte iubite pe scara larga si se fac foarte des in timpul sezonului racoros si rece. Pentru a pastra aroma parfumata, dulceaga si acrisoara a gutuilor incearca sa faci o placinta usoara si apetisanta.
Daca vrei sa faci o placinta perfecta trebuie sa tii cont de cateva sugestii. Iata care sunt acestea :
- foloseste tavile potrivite pentru coacerea placintelor
- taie untul cubulete
- foloseste untura de porc pentru fragezime
- foloseste apa rece ca gheata
- nu amesteca prea mult ingredientele
- pastreaza aluatul la rece pana cand pregatesti fructele
- alege forma potrivita
- coace placinta in partea de jos a cuptorului
- incinge cuptorul la maxim
- protejeaza marginile
- unge intotdeauna aluatul cu ou batut
Toate aceste trucuri te ajuta sa obtii o placinta perfecta. Coacerea unei placinte trebuie sa se faca lent pentru a se patrunde cat mai bine. Folosind o forma de placinta antiaderenta ai certitudinea ca aceasta nu se arde. Taie untul in cubulete inainte de a-l amesteca cu faina si vei obtine o textura asemanatoare cu cea a firimiturilor.
Cand faramiturile sunt cat un bob de mazare atunci untul se distribuie in mod uniform in tot aluatul fata sa se topeasca. Vei obtine o crusta crocanta si sfaramicioasa cand bucatile de unt se topesc si formeaza mici buzunare de aer in crusta.
Inlocuieste untul cu untura de porc, pentru a avea o aroma foarte gustoasa. Acesta este ingredientul secret pentru placintele delicioase. Foloseste apa rece ca gheata in amestecul de unt si faina, pentru ca acest lucru impiedica untul sa se topeasca in timp ce amesteci aluatul.
Nu amesteca prea mult dar amesteca cu blandete pentru a obtine un aluat moale si omogen. Pastreaza aluatul la rece Daca untul este deja topit inainte de coacere, crusta isi pierde textura sfaramicioasa. După ce ai amestecat aluatul, inveleste-l in folie de plastic si lasa-l la frigider pentru o jumatate de ora, sau cateva ore sau chiar peste noapte.
Daca te grabesti, raceste aluatul in congelator 15 minute pentru a intari untul inainte de a o coace. Alege forma potrivita pentru ca placinta ta sa arate cat mai bine din punct de vedere estetic. Nu vei da gres daca vei folosi o forma de aluminiu de unica folosinta sau o tava antiaderenta pentru coacerea placintei.
Coace in partea de jos a cuptorului pentru a evita sa obtii o crusta inmuiata, deloc crocanta. Incinge cuptorul foarte tare iar dupa ce lasi putin placinta in cuptor scade temperatura pentru a finaliza coacerea in mod optim.
Aceasta explozie de caldura ajuta glutenul sa se intareasca inainte ca untul sa se topeasca. Protejeaza marginile placintei pentru a nu se arde, acoperindu-le lejer cu benzi de folie de aluminiu. Unge aluatul cu ou batut pentru a obtine o glazura aurie frumoasa in partea de sus a plăcintei.