Cele mai multe popoare se ghideaza dupa calendarul gregorian, care are 365 de zile. Anul se incheie pe 31 decembrie si incepe la 1 Ianuarie, de Anul Nou. Totusi, sunt multe popoare care sarbatoresc ziua de Anul Nou ceva mai tarziu. Aceste culturi urmeaza calendare lunare, solare si alte calendare hibride, de aceea ziua de anul nou nu coincide cu a noastra.

Iata care sunt acestea : Anul Nou Chinezesc – 22 ianuarie 2023, Anul Nou coreean – 22 ianuarie 2023, Anul Nou balinez – 23 martie 2023, Anul Nou iranian – 20 martie 2023, Ugaadhi (Anul Nou Telegu și Kannada) – 22 martie 2023, Anul Nou Sinhala si Tamil – 14 aprilie 2023, Puthandu (Anul Nou Tamil) – 14 aprilie 2023, Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc) – 15-17 septembrie 2023, Raʼs as-Sanah al-Hijrīyah (Anul Nou islamic) – 19 iulie 2023, Anul Nou al aborigenilor Murador – 30 octombrie 2023.

Anul Nou Chinezesc – 22 ianuarie 2023 mai poarta si denumirea de Festivalul Primaverii si semnifica inceputul sezonului recoltelor de primavara. In aceasta zi se mananca bunatati traditionale, cum ar fi moon cakes umplute cu oua iar pe cer se pot vedea dragoni colorati si lampioane colorate.

Anul Nou coreean – 22 ianuarie 2023 marcheaza o sarbatoare de trei zile in care familiile aduc multumiri pentru anul care tocmai a trecut. In aceasta zi, coreenii poarta tinute colorate numite hanbok si fac un ritual stravechi de oferire a ceaiului numit charye.

Anul Nou balinez – 23 martie 2023 subliniaza prima zi a calendarului Saka, care este bazat pe luna. Comparativ cu alte culturi care intampina noul an cu fanfara si veselie, Nyepi este o zi de auto-reflectie si odihna.  Ajunul Anului Nou este sarbatorit cu ritualuri de focuri mari insa in ziua de Anul Nou oamenii stau in casa si reflecta asupra faptelor lor.

Anul Nou iranian – 20 martie 2023 marcheaza inceputul primaverii, Nowruz si coincide cu echinoctiul nordic, care cade la mijlocul lunii martie. Ziua este sarbatorita cu trâmbite, oua colorate si vase cu cereale incoltite pentru a semnifica cresterea si se mananca traditionala supa de taitei.

Ugaadhi (Anul Nou Telegu si Kannada) – 22 martie 2023 este o alta zi sarbatorita dupa calendarul bazat pe luna. In ziua de Anul Nou se mananca multe dulciuri, dintre care cel mai cunoscut este un preparat dulce-acrisor cu mango, se dau focuri de artificii si se poarta haine noi.

Anul Nou Sinhala și Tamil – 14 aprilie 2023 este sarbatorit de majoritatea oamenilor din Sri Lanka. Spre deosebire de alte culturi, care aduc un omagiu recoltei, Aluth Avurudda marcheaza sfarsitul sezonului de recolta. In aceasta zi, soarele se afla direct deasupra Sri Lanka.

Puthandu (Anul Nou Tamil) – 14 aprilie 2023 urmeaza calendarul solar. Ziua este sarbatorita cu haine noi, muzica, dulciuri si arta stradala.

Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc) – 15-17 septembrie 2023 este o sarbatoare de doua zile care comemoreaza sfarsitul celor sapte zile ale Creatiei din Cartea Genezei. In aceste zile se fac ritualuri cu fanfara si introspectie linistita. Evreii considera ca in acest fel, ii permit lui Dumnezeu sa le decida soarta pentru anul urmator.

Raʼs as-Sanah al-Hijrīyah (Anul Nou islamic) – 19 iulie 2023 marcheaza prima zi din Muharram si prima luna a calendarului musulman. Acesta sarbatoreste emigrarea Profetului Mahomed de la Mecca la Medina si este o zi unica pentru ca se inaugureaza prima aparitie a lunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here