Grigore Antipa s-a nascut in 1867 si a decedat in 1944, lasand in urma o amprenta decisiva asupra lumii. Acesta a fost naturalist, biolog, zoolog, oceanolog, ecolog si profesor universitar. El a reorganizat Muzeul National de Istorie Natională, care astazi ii poarta numele.
Antipa este originar din Botoșani si a ramas orfan de mic fiind crescut de matusi. Fratele lui, Nicolae, era parazitolog si s-a afirmat in acest domeniu. A primit o bursa în Germania apoi si-a continuat cercetarile in Franta si Italia.
A urmat studiile la Facultatea de Stiinte si Medicina a Universitatii din Iaşi, la secţia de Stiinte Naturale. Atunci cand fratele sau a plecat cu bursa in Germania, a profitat de aceasta ocazie sa plece cu el. Asa a devenit elevul profesorului Ernst Haeckel, cel care a sustinut teoria evolutionista si a fondat Muzeul Filetic. In aceasta perioada, Antipa a facut o expeditie in Insula Helgoland.
Dupa doctorat, Ernst Haeckel i-a acordat mentiunea Summa Cum Laude, pe care o a oferit-o doar de trei ori in toata cariera sa, celor cu mintea stralucita. S-a reintors in tara in anul 1892 cand a reusit sa obtina o intalnire cu regele Carol I. Acesta i-a inmanat un memoriu dedicat “introducerii pisciculturii rationale in apele Romaniei”. Guvernul i-a oferit sansa sa devina director general al Pescariilor Satului si director al colectiilor zoologice din cadrul Muzeului de la Universitate.
Primul Muzeu de Istorie Naturala Antipa i-a prezentat lui Dimitrie Sturdza nevoia de a infiinta si un Muzeu de Istorie Naturala. In 1903, Antipa i-a prezentat lui Sturza un memoriu cu privire la acest aspect. Asadar, in curand s-a inceput constructia cladirii muzeului iar primele Sali au putut fi vizitate din 24 mai 1908.
Pentru prima data in lume, Muzeul din Bucuresti expunea dioramele in care speciile erau prezentate pe categorii de habitate, fiind proiectate pe un fundal pictat. Acest exemplu a fost preluat si de alte muzee din lume ceva mai tarziu. Antipa a imbogatit colectiile Muzeului pe care la condus 51 de ani.
Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa a fost infiintat in 3 noiembrie 1834 si gazduieste colectii importante de minerale, fosile, moluște, pesti, pasari si mamifere, dar si opere de arta. Aici se pot vedea atat antichitati, tablouri vechi, curiozitati naturale cat si monede grecesti, romane si bizantine. Antipa a primit numeroase donatii din care cea mai importanta este cea facuta de dr. Hilarie Mitrea care i-a oferit cea mai importanta piesa din colecia muzeului, scheletul de Deinotherium gigantisssimum.
Sediul muzeului a fost mutat de-a lungul timpului dar astazi se gaseste langa Piata Victoriei, pe strada Pavel Dimitrievici Kiseleff nr.1. Muzeul Antipa este una dintre cele mai vechi institutii de cercetare a biodiversității si de educatie publica din Romania, unde se afla o colectie impresionata de exponate.