Sa coci un blat perfect poate fi o adevarata arta. Pentru ca acest lucru sa devina realitate trebuie sa alegi cu grija ingredientele, sa le amesteci atent si sa folosesti cantitatea precisa, pentru a coace un tort delicios. Tine cont de cateva tehnici de coacere care te ajuta sa coci un blat pufos.
Uimeste-ti invitatii nu doar cu aspectul impecabil al tortului tau, dar si cu un gust minunat. Ai grija sa setezi temperatura corecta si sa cerni intotdeauna faina. Foloseste lapte batut, bate incet ouale, amesteca atent compozitia si ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Fa miscari cu spatula in forma de 8 si nu amesteca prea mult, pentru a nu distruge bulele. Laptele batut ajuta ca tortul tau sa devina super moale, pentru ca descompune glutenul din faina. Adauga putin bicarbonat de sodiu cu laptele batut. Foloseste intotdeauna faina specifica pentru prajituri, pentru ca aceasta contine amidon de porumb ceea ce face blatul mai pufos. Cerne faina pentru a o aera, daca vrei ca amestecul sa devina mai usor.
Bate ouale corect, adaugand 1/3 din ou in amestecul de unt si zahar. Foloseste mixerul electronic pentru a obtine rezultate rapide. Este important sa obtii un aspect vascos. Bate untul si zaharul foarte bine pana cand devine pufos si va aspectul unei creme.
Iata si ingredientele pentru reteta de blat moale si pufos :
- 335g de unt sarat,
- 465g de zahar
- 4 albusuri de ou
- 3 lingurite de extract de vanilie
- 390g faina de prajituri
- 1/4 ligurita de bicarbonat de sodiu
- 2 3/4 lingurite de praf de copt
- 360 ml de lapte sau lapte batut
Preincalzeste cuptorul la 180°C in timp ce tapetezi forma de tort cu hartie de copt in partea de jos si cu unt si faina in partea de sus. Bate untul cu zaharul timp de 2 minute, pana cand observi ca devine un amestec pufos. Adauga albusurile de ou si vanilie si continua sa mai bati cu mixerul un minut. Aluatul va deveni mai gros si se va inchega putin.
Cerne faina si amestec-o cu bicarbonatul de sodiu si praful de copt. Pune o treime din amestecul de faina in aluat si bate pana cand se incorporeaza perfect. Adauga apoi jumatate din cantitatea de lapte batut si continua sa bati la viteza medie.
Adauga pe rand restul ingredientelor, alternandu-le pe cele uscate cu cele umede. Termina cu ingredientele uscate si vei obtine un aluat lucios. Acum imparte aluatul in mod egal si intinde-l in mod uniform.
Niveleaza straturile de tort si da la cuptor. Coace blatul pentru aproximativ 30-35 de minute. Verifica daca este copt folosind o scobitoare. Dupa ce ai copt toate blaturile, lasa-le la racit pentru 15 minute.
Abia apoi scoate blaturile din tavi, insiropeaza-le si asambleaza-le cu crema, dupa preferinte. Orneaza frumos pentru a atrage atentia prin aspectul estetic, folosind ciocolata rasa, nuca macinata sau nuca de cocos, ciocolata topita, fulgi de migdale sau fructe proaspete.